България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Високи доходи, ниски лихви и скъпи жилища: Няма балон на имотния пазар

Безкрайно много се търсят зоните около паркове, съобщи Ирена Перфанова

12.07.2024 | 11:22 Редактор: Тодор Петров

Цените на жилищата в София не спират да растат. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали със 135% спрямо 2015 г. Това показват данни на Националния статистически институт в края на първото тримесечие на годината.

Според Ирена Перфанова, член на борда на директорите на Европейската организация по недвижими имоти, ръстът се дължи на засиленото търсене, което поддържа пазара активен.

"Тази година той е по-активен от миналата. Да, има спад на сключените сделки, но тази година спрямо миналата е по-активна. За последните почти 20 години покупателната способност на българите се е покачила много. Лихвите по банките все още са ниски, което помага на хората, които имат само част от средствата. Самоучастието почти винаги е около 10%, не се изисква голяма сума, за да се влезе в сделка", коментира тя в "България сутрин".

По думите на Перфанова предлагането на имоти е недостатъчно, а критериите на хората непрекъснато се увеличават.

"Новото поколение търси нещо по-модерно и изчистено, в сграда с повече екстри от гледна точка на енергийна ефективност, охрана и чистота. Търси се нормална социална среда за съвременен начин на живот. Често младото поколение избягва старите сгради. Търси наблизо градски транспорт, площадки, детски градини и училища, здравно заведение. Безкрайно много се търсят зоните около паркове", обясни тя за Bulgaria ON AIR.

От думите на Ирена Перфанова стана ясно, че в последните години новото строителство е по-контролирано от банките, които го финансират. Старото строителство често се намира в централна градска част, където има по-голям дефицит на предлагане, което пък създава предпоставки за спекулации с цените.

"Малките имоти са много търсени и по-бързо ликвидни. Пазарът на имоти няма характер на балон. Развива се, защото има фактори той да се развива. Няма как да виждаме тенденция, която да води цените само нагоре. Рано или късно ще видим и обратната тенденция. Това зависи от много непредвидими фактори. Трудно е в дългосрочен план да се правят прогнози", каза още Перфанова.

Тя смята, че ако в момента човек няма нужда от недвижим имот, но има средства, които иска да вложи, се препоръчва да инвестира в недвижим имот, стига да знае как би го управлявал в бъдеще. Ако има нужда от недвижим имот, няма причина, която да спре човек да го закупи. 

"Мама и тате помагат често, но голяма част от младите хора живеят в технологичен свят - получават добри заплати, могат да вземат кредит и го правят", посочи Перфанова и добави, че има връщане към градовете заради социалните условия, които не могат да бъдат намерени в малките населени места.

Гледайте целия разговор във видеото.