fallback

Избират ли "на тъмно" шефове на общински дружества в София?

Не браним досегашните ръководства, ние браним закона, посочи зам.-председателят на СОС Бойко Димитров

12.07.2024 | 11:07 Автор: Беатрис Младжова

Столичният общински съвет обсъди и прие доклада, с който ГЕРБ, БСП, ИТН и ВМРО искат смяна на шефовете на ключови общински фирми. Кметът на София Васил Терзиев нарече решението "пълзящ преврат". 

"Аз бих казал и по-тежки думи от "пълзящ преврат". Тъй като се говори за атентат, за терористичен акт. Терористичен акт почти да, защото поне г-н Братоев остава начело на "Метрополитен", защото и ако него бяха премахнали, това щеше да бъде опит за откровени действия за саботиране на едно от най-важните общински дружества. Запазват г-н Братоев, но сменят цялото останало ръководство", заяви зам.-председателят на Столичния общински съвет Бойко Димитров в "България сутрин".

По негови думи не е имало никакви официални заявки, че се подготвя внасянето на този доклад. 

"Едното дружество от 2018 г. е преобразувано като акционерно, никога не е правен конкурс. Как толкова години не беше проблем за ГЕРБ, че има дружества с изтекли мандати и сега, когато започнахме процедура за прозрачни конкурси, където да се явят независими и професионални кандидати, те моментално си внесоха този скандален доклад, с който да си сложат поредните избрани "на тъмно" хора, където се знае кой ще ги спечели", настоя Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Винаги има вариант в комисията, когато се обсъжда доклад, да бъдат поканени кандидатите, смята зам.-председателят на СОС.

"Ние не браним досегашните ръководства, ние браним закона. ГЕРБ нямаха основание да не ги подкрепят, затова си внесоха техния алтернативен доклад. Имаме съвет за управление на средства от приватизацията в София. Там, за да назначим трима експерти, хората, които вчера си гласуваха "на тъмно" директори за 2 млрд., настояваха внимателно да се изслуша всеки експерт. Но когато ние поискахме тези 26 души да ги видим преди да ги изберем - пълно мълчание", коментира гостът.

Според Димитров в доклада фигурират имена и трябва да се видят техните автобиографии, тъй като от тези дружества зависи голяма част от живота на хората.

"Има предложен човек, който управлява дружество за хранителни добавки, да управлява електротранспорта. Имаше предложен рекламен директор на медията, в която работеше г-н Хекимян, за член на борда на "Метрополитен". Какво общо имат двете? Голяма част от тези хора ги чухме като имена и започнахме да се запознаваме във вторник. Имаме въпроси защо едни стари ръководители се запазват, а други се премахват. Софиянци разпиляха гласа си, не усетиха, че го дадоха за хора, които след това ще си сформират едно задкулисно мнозинство", добави зам.-председателят на СОС.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback