България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Юлий Павлов: Разправиите в партиите още повече ще отблъснат избирателите

"Изборите не бива да са в средата на септември", каза социологът

12.07.2024 | 10:30 Редактор: Искра Ангелова

Толкова независими депутати в Народното събрание не е имало, отколкото са те сега. Партиите се разцепват, няма и консенсус за сформиране на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание.

"Лидери подават оставка, но и лидери не подават оставка - имаме от всичко. Ако започнем с разпада на парламентарните групи - хората от "Величие", които влязоха в тази платформа, изведнъж сега разбраха, че Ивелин Михайлов е бил някакъв нарушител, както предполагат те. По време на кампанията това не го знаеха, възползваха се от финансирането, което той осигуряваше. Стигна се до парадокса, в който Народното събрание, в което няма правилник, изведнъж създава комисия, която да разследва Ивелин Михайлов", каза социологът Юлий Павлов в "България сутрин".

По думите му по-значимият разпад е този в ДПС.

"Очевидно е вече, че имаме непримирими позиции и разделение. Писмото на Доган е с изключително остри думи, сякаш и той сега е забелязал какво се случва. Избирателите на ДПС, но основната маса, защото има и контролиран вот, те са една общност. При тях има сплотяване, когато има външна заплаха. Когато имат един външен човек, какъвто е Делян Пеевски, те го приемат когато това е с благословията на Ахмед Доган, защото той си остава символ на тази организация", добави Павлов за Bulgaria ON AIR.

Според него публичното говорене на Пеевски се различава от стила, който в ДПС са имали.

"Първото, което отблъсква с всеки следващ избор, е това, че хората гласуват, но не виждат ефект от своето гласуване. Сега ще имаме и друг мотив - всички разправии, които видяхме и най-вече поведението на партиите, които не правят опити за съставяне на правителство", подчерта социологът.

Според него повечето анализатори са били изненадани от развоя на събитията в ДПС.

"След изборите някои си отчетоха вината, подадоха оставки, посипаха си главата с пепел. Но лидерите на "Продължаваме промяната" се държат така, сякаш са били възнаградени от избирателите, а не наказани. Правилният им ход е да се възползват от променената ситуация, тъй като до скоро никой не искаше да разговаря с тях, с изключение на ГЕРБ. Но те им отказаха и сега най-вероятно това ще им се върне като бумеранг", коментира Юлий Павлов.

Социологът поясни, че изборите не бива да са в средата на септември, тъй като избирателната активност ще е още по-ниска: "Шансът да се повиши е, ако партиите престанат с този стил на говорене".

Гледайте целия разговор във видеото.