fallback

Фестивал събира любителите на планинския туризъм в модерни къмпинг зони

Предвидени са различни обучения, беседи и походи, обясниха Венцислав Венев и Васил Николов

11.07.2024 | 12:24 Автор: Толя Стоянова

От 19 до 21 юли в комплекс "Мальовица", на емблематичната за българския планински туризъм "Меча поляна", ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Мащабното събитие е организирано от Българския туристически съюз и ще затвърди традицията на масовите туристически дейности, характерни за движението още от създаването му през далечната 1895 г.

"Идеята ни е да покажем какво представлява планинският туризъм. Ще има много походи, беседи, обучения, ще има специален детски кът за младите почитатели на планината. Искаме да сплотим цялата планинарска общност. В планината е много важно да имаме водач. Трябва да сме подготвени и да знаем маршрутът с каква трудност е", обясни председателят на БТС Венцислав Венев пред "България сутрин".

Васил Николов е един от членовете на УС на БТС. Той уточни, че по време на фестивала ще има и друго съпътстващо събитие - детски лагер, на който децата ще бъдат обучавани безплатно как да се придвижват в планината, как да работят с компас, как да опъват палатка и да дават адекватна първа помощ. За всеки един турист, който е член на Българския туристически съюз, всичко ще бъде абсолютно безплатно в рамките на тридневния фестивал. Всеки един носител на златна значка от 100-те национални обекта също ще може да се включи безплатно.

Венев подчерта, че когато планираме преход в планината, е важно да информираме къде и с кого отиваме, къде ще пренощуваме и да имаме зареден GSM.

До момента присъствие са потвърдили над 1000 човека. Организаторите на фестивала са осигурили две големи къмпинг зони, които ще бъдат модерно оборудвани с бани и тоалетни.

"Планината е голяма, има място за всички, трябва да я уважаваме", призова Венев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback