България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Болниците в Гърция се пълнят с пациенти с новия вариант на Ковид-19 - Флирт

Не трябва да се страхуваме и не са необходими допълнителни мерки, каза президентът на Асоциацията на лекарите Матина Пагони

11.07.2024 | 10:45 Редактор: Толя Стоянова

Властите в Гърция предупреждават за увеличено разпространение на новия вариант на Ковид-19. Протичането на заразата е сходно с предишните варианти, но заразяването става по-лесно. Броят на постъпващите в болница се е увеличил. Само за един месец, от май до юни, хоспитализацията на граждани, засегнати от новият щам Флирт, се е удвоила.

Според здравните власти тази мутация е по-заразна, отколкото предишните, но няма вероятност това да доведе до натиск върху здравната система на страната.

"Бързо се разпространява, но клиничната картина не е тежка. По-внимателни трябва да бъдат хората със заболявания над 64 години, които трябва да се свържат с лекаря си и да започнат лечение, за да не се усложни състоянието им и да преминат вируса по-леко", коментира президентът на Асоциацията на лекарите Матина Пагони.

Все още няма данни дали вариантите на Флирт са по-тежки и как симптомите се променят. Тъй като всеки организъм е различен и симптомите на дадено лице и процесът на заболяването зависят по-малко от щама и повече от имунната система и здравето като цяло.

"Не трябва да се страхуваме и не са необходими допълнителни мерки. Възрастните хора и тези с придружаващи заболявания е препоръчително да носят маски на обществени места, в автобусите и в супермаркетите", добави Пагони.

Според експертите съществуващите ваксини покриват новите мутации на Flirt. Ваксиналното покритие на вируса достига 50-60% и намалява риска от по-сериозно развитие на болестта, хоспитализация и смърт.

Вижте повече в репортажа на Силвия Станчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)