fallback

Иван Тренев: Община Карлово скри османския архив на Левски

"Искаме обществен достъп до него", настоя историкът

10.07.2024 | 11:40 Автор: Деси Николова

За злоупотреба с османския архив на Васил Левски сигнализира историкът Иван Тренев. По думите му кметът на Карлово и директорът на музей "Васил Левски" в града не желаят да обнародват публично истината за предателството на Левски.

"Попаднал е в един колекционер - Румен Манов, който преди около 4 години го е дарил в община Карлово. Оттогава общината не е публикувала архива публично, за да се осветли истината или неистината, за да разберем какво пише вътре", заяви Иван Тренев в студиото на "България сутрин". 

Той разказа пред Bulgaria ON AIR, че е провеждана многократна кореспонденция за достъп до архива, как е дарен и как се съхранява, но общината отговорила, че откакто е дарен архивът, той е приет като дарение, но не е назначено материално отговорно лице, което да съхранява архива. Освен това не е регистриран като дарение.

"Общината каза и едно лъжливо твърдение, че архивът се намира в общината и в музеите в Карлово. Кои музеи? Ние написахме писма до всички музеи в Карлово, че желаем обществен достъп до архива, а те отговориха, че не са го виждали и че той се намира в общината", алармира Тренев.

По негови думи архивът би трябвало да се намира в общината, тъй като има и видеоматериали от самото му дарение, но той не е заведен, не е описан и няма материално отговорно лице. Тренев отбеляза, че дори не е извикана комисия, която да потвърди автентичността му, а вече пета година архивът стои в общината.

"Апелирам към всички българи на 18 юли в 11:30 часа да дойдат с мен пред община Карлово да си поискаме архива, да бъде отворен. Ще дойдем, ако трябва и с криминалист, за да покажем автентичността му, защото той е оригинален документ. Ако случайно в общината има друг документ, а не оригиналният, това вече е престъпление", заяви гостът.

Според историка в този архив е възможно да се съдържа информация, която историците не желаят да стане публично достояние.

Тренев отбеляза, че за казуса е сезирана и прокуратурата.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback