fallback

"Вазова България" вдъхнови и обедини ученици от България и чужбина

Организаторът Виолета Велчева разказа как е преминал конкурсът

10.07.2024 | 11:28 Автор: Тодор Петров

На Десетия ученически конкурс "Вазова България" в Сопот беше представена карта на България със седемте фолклорни области. Областите бяха представени с танци, музика и стихове. 

Организаторът Виолета Велчева каза в "България сутрин", че "Вазова България" е конкурс, който дава възможност за изява на деца от цяла България. 

"Тази година имаме участници от български училища от Франция и Испания. Натрупаха невероятен опит, добър старт за по-нататъшното им развитие. "Вазова България" е прекрасна възможност да се свържат българите в България и българите в чужбина, и да се запази и пренесе в бъдещето българското", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

Учениците Танко и Тео разказаха в "България сутрин" за представянето си на конкурса, за картите и иконите, които са рисували. Децата са вдъхновени и споделят, че не е имало как да не участват във "Вазова България". 

След 23 години живот в САЩ Виолета се завръща в България по семейни причини. Смята, че страната ни е прекрасна, но трябва много работа, за да се издигне отново и трябва да се започне от децата.

"Вазов е носителят на българското. Децата си оставяха телефоните настрана, работеше се всеки ден. Децата научиха, имаха възможност да творят и да се изявят", подчерта Велчева.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback