fallback

Весела Райчинова за изкуството като мост между Израел и България

И тази година се проведе фестивалът "Българска душа на светата земя"

10.07.2024 | 11:22 Автор: Елеонора Танева

След пандемията и въпреки войната в Израел, тази година се проведе 9-ото издание на Международния фестивал "Българска душа на светата земя". Фестивалът има за цел да съхрани културното наследство на България и Израел. На 11 юли в София ще се проведе обратната връзка на фестивала - "Творчески Терминал", който от пандемията насам не се е провеждал. 

"Фестивалът започна през 2015 г. под концертна форма с първи участници "Чинарите", Етиен Леви, Рени - с голяма програма, в която професионалисти и самодейци съединиха силите си и разказваха за България чрез изкуство", каза журналистът Весела Райчинова в студиото на "България сутрин". 

Във времето екипът, който създава фестивала, е станал международен. А сега около 2 000 българи от почти цял свят, от различни направления в изкуството, създават този продукт.

Фестивалът има и онлайн формат, който се налага по време на Ковид пандемията и войната в Израел. 

"Ако фестивалът е присъствен, е свързано с пътуване, разрешения. Ако е онлайн, е по-леко", уточни Райчинова.

В ефира на Bulgaria ON AIR тя подчерта, че с всяко издание все по-впечатляваща е литературната част.

"Когато чуваме как български деца рецитират български стихотворения или пишат разкази на български език, или големите участници в литературния конкурс "Небесни меридиани" - това са неща, които предизвикват, дават стимул да продължим да го правим, макар и онлайн, искаме да съхраним тези български традиции и корени", каза още журналистът.

В контекста на войната в Израел тя изрази надеждата си, че с желание и вяра чрез изкуството всичко може да се промени.

"Всеки има право на мнение, но когато човек живее в Израел нещата изглеждат различно - отвън изглеждат страшни, жестоки, неоправдани, трудно е да се обясни дори с хората, с които опитвахме да го направим. Надявам се нещо да се постигне, минимумът е да се върнат хората от място, на което не трябва да бъдат. Това, което се случва на север  - не е невъзможно да се продължи да се живее, това, което се случва на юг, ни тревожи. Центърът е добре, опитваме се да живеем, трябва да даваме живот на хората и бъдещото поколение", завърши Весела Райчинова.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback