fallback

Очакват ни драматични промени, ако човечеството не реагира на затоплянето

Загубим ли горите, губим водата, алармира физикът Валентин Симеонов

10.07.2024 | 11:06 Автор: Беатрис Младжова

Жълт код за горещо време в цялата страна. Климатичните промени водят със себе си редица екстремни явления. 

"Глобалните температури нараснаха рязко. Нарасна до 1,64 градуса спрямо последните 50 години на 19 век. Това е много рязко затопляне, като имаме предвид, че до 2015 г. то е било 1 градус. Сега за една година скочи от градус и две десети до 1,6. Затопляне с 3 градуса, каквото се очаква в края на века, може да доведе до доста драматични промени", заяви атмосферният физик Валентин Симеонов в "България сутрин".

По негови думи проблемът може да се овладее, ако всеки направи малко, особено по-богатата част от обществото.

"Като започнем от горещи вълни, тропически нощи, пожари, суши, обилни валежи, наводнения, градушки, свличане на терен. Въпросът опира до цялото общество, но въпреки това всеки от нас може да направи нещо. Имайки предвид, че сме почти 9 млрд., ако всеки от нас направи малко и особено по-богатата част от обществото, може да се намали основно", допълни Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Намаляването на използването на изкопаемите горива и всеки вид икономия може да помогне, посочи атмосферният физик.

"Нашият принос може да бъде около 30-40% индивидуално, останалото е индустрията и правителството. Трябва да направим разграничение между замърсяването - това са вещества, които пряко влияят на здравето, и парниковите газове, които всъщност улавят част от топлината, която би трябвало да отиде в Космоса и да охлади Земята, а ние увеличаваме количеството на тези парникови газове най-вече чрез използването на изкопаеми горива", коментира Симеонов.

Според него горските пожари в последните години стават много различни

"Горските пожари вече сами се развиват и поддържат. Можем да направим много. На първо място трябва да се спре изсичането, защото старите гори са по-устойчиви на пожари и на суша. Голяма част от пожарите са причинени умишлено или случайно от хора. Може да се въведе контрол, да се види откъде започва пожарът. Загубим ли горите, губим водата. Най-сериозно пострадало е селското стопанство, защото то най-много зависи от климата", добави физикът.

Симеонов подчерта, че зимите ще стават все по-топли, но това не бива да ни радва, защото е много зле за селското стопанство. 

Гледайте целия разговор във видеото.

  

fallback
Още от България сутрин
fallback