fallback

Коментар: Всички са в очакване на финалната дума в ДПС за втория мандат

Валентин Василев и Румен Йончев с предположение за предсрочните парламентарни избори

10.07.2024 | 10:42 Автор: Деси Николова

В очакване на втория мандат за съставяне на кабинет сме. Президентът бави процедурата, най-вероятно заради това, че отиваме на нови избори, които да се проведат в края на септември. Все по-устремено се говори за разцепление в ДПС, които трябва да получат именно втория мандат.

"ДПС е особена партия. Правени са поне четири опита да се завзема от други хора. Там електоратът на ДПС, българските турци, са много единни. За тях Доган е не само партиен лидер, каквото каже той, това е. Всички опити са завършвали безславно", коментира бившият министър на търговията Валентин Василев в студиото на "България сутрин".

Той бе категоричен, че електоратът на ДПС застава и ще застане твърдо зад почетния председател Ахмед Доган.

"ДПС става жертва на собствения си неконтролиран растеж. Този ръст, който отбеляза през последните 10 години, като електорално разширение, създаде две ДПС-та. Те в момента се сблъскват. Едното е онова автентичното - на българските турци, а другото е онова разширение в ромските махали, в някои български общности, дори в Северозападна България, където се заградиха едни съвсем други групи от хора. Тези две групи всъщност се сблъскват в момента по един съвсем логичен начин в борба за това кой ще представлява ДПС и кой ще разполага с неговия ресурс", заяви бившият депутат Румен Йончев пред Bulgaria ON AIR.

Делян Пеевски съобщи, че е готов за среща с Ахмед Доган, но Василев е на мнение, че такава среща няма да се проведе.

"Доган много обича да дава знаци дали с мълчание, дали с изявление. Всички очакваме неговата позиция, но едва ли ще има такава среща. Според мен Доган в момента осъществява връзка с всички структури долу и оценява щетите. Той е много внимателен, но ще излезе да съобщи какво се случва вътре. Той се подготвя", отбеляза Василев.

Вторият мандат отива при втората политическа сила - ДПС. Движението днес трябва да каже своята финална дума, да бъдат изпратени писма, но от заявките на другите формации се чува категорично "не".

"Съдбата на този парламент беше приключена с разделението в ДПС. Никой не казва същината на това, което се случва - за да има правителство, ГЕРБ трябва да участва в него, това няма как да стане по друг начин. А за да участва ГЕРБ в правителството, то трябва Борисов да заеме страната или на Пеевски, или на Доган. Борисов няма никакво намерение да заеме такава страна", каза Йончев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback