България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментар: Всички са в очакване на финалната дума в ДПС за втория мандат

Валентин Василев и Румен Йончев с предположение за предсрочните парламентарни избори

10.07.2024 | 10:42 Редактор: Деси Николова

В очакване на втория мандат за съставяне на кабинет сме. Президентът бави процедурата, най-вероятно заради това, че отиваме на нови избори, които да се проведат в края на септември. Все по-устремено се говори за разцепление в ДПС, които трябва да получат именно втория мандат.

"ДПС е особена партия. Правени са поне четири опита да се завзема от други хора. Там електоратът на ДПС, българските турци, са много единни. За тях Доган е не само партиен лидер, каквото каже той, това е. Всички опити са завършвали безславно", коментира бившият министър на търговията Валентин Василев в студиото на "България сутрин".

Той бе категоричен, че електоратът на ДПС застава и ще застане твърдо зад почетния председател Ахмед Доган.

"ДПС става жертва на собствения си неконтролиран растеж. Този ръст, който отбеляза през последните 10 години, като електорално разширение, създаде две ДПС-та. Те в момента се сблъскват. Едното е онова автентичното - на българските турци, а другото е онова разширение в ромските махали, в някои български общности, дори в Северозападна България, където се заградиха едни съвсем други групи от хора. Тези две групи всъщност се сблъскват в момента по един съвсем логичен начин в борба за това кой ще представлява ДПС и кой ще разполага с неговия ресурс", заяви бившият депутат Румен Йончев пред Bulgaria ON AIR.

Делян Пеевски съобщи, че е готов за среща с Ахмед Доган, но Василев е на мнение, че такава среща няма да се проведе.

"Доган много обича да дава знаци дали с мълчание, дали с изявление. Всички очакваме неговата позиция, но едва ли ще има такава среща. Според мен Доган в момента осъществява връзка с всички структури долу и оценява щетите. Той е много внимателен, но ще излезе да съобщи какво се случва вътре. Той се подготвя", отбеляза Василев.

Вторият мандат отива при втората политическа сила - ДПС. Движението днес трябва да каже своята финална дума, да бъдат изпратени писма, но от заявките на другите формации се чува категорично "не".

"Съдбата на този парламент беше приключена с разделението в ДПС. Никой не казва същината на това, което се случва - за да има правителство, ГЕРБ трябва да участва в него, това няма как да стане по друг начин. А за да участва ГЕРБ в правителството, то трябва Борисов да заеме страната или на Пеевски, или на Доган. Борисов няма никакво намерение да заеме такава страна", каза Йончев.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Крис
преди 5 дни
Аз си мисля, че това е една игра на проверка за електората.Трябва да го обединят и то като застанат плътно зад Доган, да не забравяме, че идват нови следващи избори. ДПС вече се цели в първото място и не ми е ясно какви ще бъдат последиците за страната ни! Много се чудя, как след 30 години едва сега видяха, че в ДПС имало дерибейове- ами нали чрез изпълнителната власт те си ги създадоха и им наливаха държавните пари в джобовете.Хайде да се преброят колко са милионерите от ДПС и останалите извън Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Руский
преди 5 дни
Доган ще е победителя . Пеевски показа , че е умен но .... Ахмет ще победи както винаги . Русия спонсорира ДПС . КГБ и ДПС са едно цяло .Пеевски беше до тук . Ще му вземат всичко и ще го обезскостят . А може и да има погребение !!! Сигнализирай за неуместен коментар