България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономист: Еврозоната ще бъде по-голям стимул за инвестиции

Ние сме на 55-60% от нивото за Европейския съюз, каза Теодора Пенева

09.07.2024 | 11:48 Редактор: Беатрис Младжова

Световната банка класифицира България като страна с висок доход. За класацията е използван индикаторът брутен национален доход на човек.

"Това е произведената добавена стойност в икономиката на населението, но на българското население не само в границите на България, а и извън нея. Тук влизат и доходите от физически и юридически лица извън страната, но пък се изключват доходите на чуждестранните лица в България. Докато брутният вътрешен продукт отразява само местното производство, без значение чия собственост е то. Брутният национален доход е малко по-малък от брутния вътрешен продукт. В никакъв случай не можем да се наречем в клуба на богатите", коментира икономистът в Института за икономически изследвания към БАН доц. Теодора Пенева в "България сутрин".

Според госта тази класация е едно номинално отражение на един праг и не означава, че ние сме подобрили състоянието си.

"През 2007 г. имаше хора, които влязоха в тази група, после излязоха. В БАН разгледахме статистики и се оказа, че разполагаемият доход на лице от домакинство под него е 70% от населението. Когато имаме ръст на брутния национален доход на човек, той расте, защото расте в най-високодоходните групи. Имахме много голям спад в броя на населението. Всичко това се отразява на тези статистики", допълни Пенева пред Bulgaria ON AIR.

Политиките трябва да вървят в насока намаляване на неравенствата, не просто номинално увеличение на доходите, смята икономистът.

"Видяхме конвергентния доклад от юни месец на Европейската централна банка. Ние сме на 55-60% от нивото за Европейски съюз. Ние сме доста далеч и начинът да се намалят тези неравенства е с политики. Линията на бедност също е един нереален праг. Дори над линията на бедност едва се свързват двата края. След тези нива на инфлация тези групи, които имаха възможност да се възползват от различни бизнеси, забогатяха, докато покупателната способност на населението намаля страшно много", посочи гостът. 

По думите на Пенева Еврозоната ще бъде по-голям стимул за инвестиции.

"Този застой със сигурност не е благоприятен за икономиката. Ако имаме стабилно политическо управление, веднага може да се коригират нещата. Неравномерен е ръстът по сектори. Тази класация не очаквам да доведе до по-голям ръст в инвестициите. Със сигурност има минимален растеж, но той не решава проблемите в страната, които имаме да решаваме. В никакъв случай не можем да се сравняваме със страните в ЕС", добави тя.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
бай Иван
преди 6 дни
Да вземе да обясни как като Сърбия не е в еврозоната има по-големи чуждестранни инвеститори от нас? Май кучето е заровено на друго място? Сигнализирай за неуместен коментар