България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Бенатов: Украйна няма да отвърне на Русия, защото не воюва с децата

В украинската столица Киев е обявен ден на траур

09.07.2024 | 11:41 Редактор: Деси Николова

Десетки убити и ранени след руски удар по детска болница в Киев. Европейските страни и западните съюзници остро осъдиха атаката, жертви на която станаха и деца. Днес е ден на траур в украинската столица в памет на жертвите.

"Във въпросната детска болница се лекуват едни от най-тежките пациенти. Тя е близо до моята сграда. Ужасно е, че вчерашната атака беше през деня, когато хората отиват на работа и има интензивно движение по пътищата", коментира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Киев доц. Даниел Бенатов в ефира на "България сутрин".

Той поясни, че все по-внимателни стават хората, предвид ситуацията в Украйна и още при първия сигнал за тревога се местят в бомбоубежищата си.

Една от сградите на болницата е напълно разрушена, а над 50 души са пострадали. 

"Много бързо, след десетина минути започнаха да пристигат линейки, пожарникари, спасители, а след 30 минути започнаха да идват и обикновени хора от съседни квартали, които да помогнат да разчистят", разказа доц. Бенатов за Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, подобен ответен удар от страна на Украйна няма да има.

"Украйна няма да бомбардира детските болници, например в Белгород. Нашата държава не воюва с децата", подчерта събеседникът.

По негови думи проблем пред Украйна е фактът, че не могат да използват оръжията си в дълбоката територия на Русия, а именно там се намират логистичните центрове на армията.

Гледайте целия разговор във видеото.