fallback

Мълчанието на Доган е оглушително, Пеевски ще дръпне на заден план?

Думата "коалиция" е станала "мръсна" за обществото, отбелязаха проф. Румяна Коларова и Ружа Райчева

09.07.2024 | 10:51 Автор: Деси Николова

Делян Пеевски заяви, че ДПС ще направи опит да реализира втория мандат, като парламентарната група ще реши кой да го вземе. Движението ще търси подкрепа и от останалите политически формации в парламента.

"Пеевски е един изключително гъвкав и оправен човек, който щом има някакъв проблем, веднага предприема действия за решаването му. В момента това е действието, което той е предположил, че ще реши проблема или поне ще направи някаква стъпка към преодоляване на този конфликт. Тук ще има вид обсъждане и мисля, че Пеевски ще дръпне на заден план", коментира политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "България сутрин".

Според нея ДПС ще започне с разпращането на писмата към парламентарните групи, за които Пеевски бе заговорил. Той многократно заяви, че няма разцепление в Движението за права и свободи и че с почетния представител Ахмед Доган ще продължат да работят заедно.

"Безспорно това е целта и на двамата, само че това, което Пеевски тръгна да прави миналата седмица, изглеждаше като превземане на партията и по-скоро като декларация, че тя вече е превзета, което после стана ясно, по време на гласуването на кабинета, че не е така. Мълчанието на Ахмед Доган в момента е оглушително. Той ще каже нещо, но фактът, че събра своите хора при себе си е много ясен знак", заяви анализаторът Ружа Райчева пред Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза, че в ДПС досега никога не е имало две позиции. Проф. Коларова обаче изрази друго мнение.

"Тезата, че ДПС винаги е единна, не е вярна. ДПС е преминавало през много етапи на своето разцепление и най-тежкият е онзи през 94-та година, и то пак по повод на партньорство, когато електоратът намалява. Важно е да отбележим, че ако има такъв проблем, той се проявява в това, че турците не гласуват, а не в това, че гласуват за друга партия, защото алтернативната партия взима под 1% тогава, но електоратът на ДПС спада 50% процента", посочи проф. Коларова.

Според двамата анализатори думата "коалиция" в българското общество е станала "мръсна". Според Райчева точно това бави процеса с връчването на мандатите от страна на президента.

"За избирателите думата коалиция е мръсна и това блокира процеса. Партньорите на ГЕРБ и ДПС получиха тежка плесница заради тази коалиция. Стана ясно, че който направи коалиция с ГЕРБ и ДПС, ще плати голяма цена", каза още тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback