fallback

Откритата край Петрич статуя на божество е на около 1800 години

Дясната ръка изглежда ампутирана над лакътя, каза проф. д-р Людмил Вагалински

08.07.2024 | 11:54 Автор: Толя Стоянова

Голяма мраморна статуя, чиято височина е над човешкия ръст, откриха археолозите при проучвания в античния град Хераклея Синтика край Петрич. Статуята е на божество и е много добре запазена. 

"Провеждахме поредната аварийна консервация на градежи, които сме разкрили още през 2018 г. Оглеждайки стените и насипа, забелязахме мраморна повърхност. Статуята е прекрасно запазена. Била е скрита от древните в края на IV век. Християнската религия е била единствената официална и езическите култове са били забранени, затова са я скрили. Затрупали са я с пръст, за да стигне до нас", коментира археологът проф. д-р Людмил Вагалински пред "България сутрин". 

По думите му дясната ръка изглежда ампутирана над лакътя. Според него това се е случило още в древността - отрязана е с инструмент, но не е ясно защо. Главата е запазена, тялото - също. 

"Много хубаво попълнение е на Петричкия музей. Всичко, което сме разкрили - метал, керамика, камък, всичко сме го оставили само в Петричкия музей или на място. Не сме взимали нищо в София", каза археологът пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че изваждането на статуята е трудно, тъй като е в канала. Изчаква се финансирането да дойде в общината и оттам към археолозите.

"Статуята е създадена някъде във II век. Ще прецизираме нейната датировка, когато я обърнем. Тя е на около 1800 г. Скрита е около IV век. Очаквала ни е около 1600 г.", добави проф. Вагалински.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback