fallback

Фармацевти срещу пациенти: Кой спекулира със здравето на хората?

"Фармацевтите стават гара разпределителна", каза Аделина Любенова

08.07.2024 | 11:50 Автор: Искра Ангелова

Миналата седмица фармацевти протестираха заради промените в Наредба 4, които предвиждат всички лекарства на един пациент да бъдат прехвърлени върху една рецепта. Досега лекарите можеха да изписват до три лекарства на рецепта, за което аптеките получаваха такса за обработка за всяка от тях.

"Напрежение има, целта на тези протести беше не пациентите да останат без лекарства, а да се фокусира обществеността към този съществен проблем. На 1 април получиха писмо, в което им беше казано, че те трябва да отпускат лекарствата, които са за сърдечно-съдови заболявания, 100% безплатно. Това беше заради политическия пиар, тогава се спореше дали ще има ротация или няма да има, само че в цялата тази ексцесия, която се получи, никой не попита фармацевтите дали това е възможно и дали има пари за това", каза председателят на Инициативен комитет на магистър-фармацевтите Аделина Любенова в "България сутрин".

По думите ѝ резултатът сега е, че вече няма средства.

"Това не беше преценено - дали има гласувани такива пари и дали бюджетът позволява такова нещо. От друга страна и пациентите бяха заблудени, защото трябваше да си сменят терапиите. Аз го наричам спекула с културата на бедността на хората. Ако в един момент те са се лекували с едни комбинирани препарати, които са много по-безопасни, те отидоха да потърсят рецепти, които да са с препаратите, които са безплатни. И ако преди фармацевтът е отпускал за една хипертония 3 лекарствени продукта, които са комбинирани, сега отпуска 16", добави Любенова за Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че съвременната медицина се бори за това пациентът да приема по една таблетка на ден, а не 3 пъти по три.

"За съжаление, България е лидер по сърдечно-съдови заболявания. Ние не обвиняваме Здравната каса, нито когото и да било. Ние просто казваме, че не сме съгласни, защото аптеката е здравно заведение, в което се съхраняват, отпускат и консултират тези лекарства. Как да се консултират тези 16 лекарства? Проблемът е в липсата на пари. 42 млн. трябва да се осигурят до края на годината, за да може да продължи тази промяна, която е настъпила след 1 април", коментира гостът

Любенова поясни, че след промените електронните рецепти са се увеличили от 470 000 в началото на годината на 1,4 млн.

"А броят пациенти - от 372 200 са станали 802 000. Фармацевтите стават гара разпределителна. Това, което смятаме за справедливо, е да се преосмисли цялата ситуация и да се върне предишният модел, който беше преди промяната. Ние не искаме повече да ни замерят с тези 5 лв., защото е много грозно. До този момент фалираха 10 аптеки. Ще се стигне до това, че колеги ще се откажат от този договор със Здравната каса. Внесли сме над 500 негативни становища - никакъв резултат", каза още тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback