fallback

Ще опита ли ДПС да състави правителство и какво биха променили нови избори?

В ДПС не се говори за разцепление, но е очевидно, че го има, смятат Мила Мошелова и Светослав Живков

08.07.2024 | 10:35 Автор: Толя Стоянова

Процедурата за раздаване на мандати продължава. Тази седмица ДПС трябва да получи втория мандат, но партията се раздели - едни депутати стоят зад почетния председател Ахмед Доган, други са зад настоящия председател Делян Пеевски. 

"ДПС винаги се е позиционирала като партия на диалога. Досега не е била в позиция, която да допуска, че може да вземе втория мандат с перспектива. Очаквам да направят опит за диалог", коментира политологът Мила Мошелова в предаването "България сутрин".

По думите на политическия анализатор Светослав Живков вторият мандат е обречен.

"ДПС няма никакъв коалиционен ресурс. Пред своите избиратели са длъжни да имитират диалог с другите формации", каза Живков пред Bulgaria ON AIR. 

Според Мошелова кампанията за следващите избори вече е в ход. И двамата са на мнение, че в ДПС не се говори за разцепление, но е очевидно, че го има.

Мошелова добави, че съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров е заявил, че партията не само ще вземе втория мандат, но вижда и правителство с него.

"ДПС винаги е била управлявана еднолично. Този модел на вожда е най-видим във върха на партийната пирамида. Това може да се каже и за местните лидери по места", уточни Живков.

Ако вторият мандат е неуспешен, президентът Румен Радев ще трябва да връчи третия мандат на избрана от него парламентарна група.

"Третият мандат позволява степен на конкуренция. Отваря пространство на останалите политически партии да демонстрират идеи и концепции за управление. Третият мандат трудно може да мине без ГЕРБ и ДПС", отбеляза Мошелова.

По думите на Живков нови избори няма да доведат до по-ясно мнозинство в парламента, а техническото правителство би било камуфлаж и проект на нова сглобка, която може да включи ГЕРБ, но не и ДПС.

"Опцията трети мандат повишава значението на президента. Даване на мандата на БСП означава предсрочни избори. За него е по-изгодно да даде мандата на формация, която има макар и теоретични шансове да формира около себе си коалиция", смята Мошелова.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback