България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Черно море е застрашено: Войната в Украйна убива делфини

При Маслен нос се извършва дънно тралиране, което е вредно за екосистемата, заяви Мартин Томов

05.07.2024 | 11:34 Редактор: Елеонора Танева

Доклад от "Грийнпийс" - България очертава нуждата от строго защитени морски зони в Черно море.

"Това са строго защитени морски зони, по-строго защитени от това, което имаме в България - не се допуска никаква дейност - риболов, добив на каквото и да било, реално е като резерват", обясни координаторът на "Грийнпийс" за България Мартин Томов в студиото на "България сутрин".

Той даде пример за нарушения на забраните, които съществуват и в момента - като в района на Маслен нос.

"Извършва се дънно тралиране, което е вредно за морската екосистема, големи мрежи изравят всичко там, голяма част от дъното е нарушено от тази практика, която е забранена", посочи гостът.

В ефира на Bulgaria ON AIR Томов припомни, че морският живот е под повърхността, която виждаме. А условията в Черно море са такива, че животът е по-близо до брега, в първите 100-200 метра, отколкото в останали морета. 

В България има един морски резерват, който е обявен за такъв през 1941 г. 

"Не са проведени изследвания, за да се види колко трябва да се защити. Технически има под 1% защитена черноморска зона у нас", уточни представителят на "Грийнпийс".

Той е категоричен, че Черно море с всяка година е все по-застрашено. 

"След войната в Украйна има доста промени в екосистемата. Най-първият ефект - делфините промениха своето поведение, бяха забелязани много изхвърлени мъртви тела на делфини в румънски и български води след войната. Газов проект в Румъния също много ще застраши екосистемата", подчерта Томов.

Той коментира като нещо обичайно позеленяването на Черно море: "Получава се заради фитопланктона, който расте заради вещества, които се изхвърлят в морето, запушва останала част от живота в морето, ограничава местата, в които морските видове могат да оцеляват. Хубавото при морето е, че има способността да се самопречиства".

В момента се събира подписка в петиция за обявяване на строго защитени морски зони в Черно море. Очакванията са до 4-5 месеца тя да бъде внесена в НС. 

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 дни
Кое ви е по- важно- Украйна или България? Сигнализирай за неуместен коментар