България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Колоездачи категорично против поставянето на ограда на велоалеите в София

"Да оградим боя е леко смехотворно и абсурдно", заяви Иво Делин

05.07.2024 | 11:25 Редактор: Деси Николова

МВР иска да се постави ограда на новите велоалеи в София, след като съдът излезе с решение, че новата реорганизация в центъра е незаконна, тъй като не е имало действащ Генерален план на Столичната община.

"За нас това е доста абсурдно, тъй като ремонт и реконструкция на булеварда не е правена и съответно няма нужда от ограда. Да оградим боя е леко смехотворно. Не се е строило там, не се е копало. Огради се слагат, когато има наистина строене на пътната инфраструктура, копаене, тежка механизация, която активно работи, а ние имаме реорганизация, която е само на терен, само с боя", коментира председателят на сдружението "Велоеволюция" Иво Делин в студиото на "България сутрин".

Събеседникът подчерта, че е категорично против това искане на МВР.

"Цялото искане на МВР е абсурдно от това, което министърът изрази като желание за тази ограда. Общината, доколкото знам, работи от над два месеца за временна организация на движението, тъй като постоянната, която се опитаха да наложат, е необоснована спрямо липсата на този документ", каза Делин пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи изграждането на велоалеите е имало сериозен ефект върху желанието на хора да се качат върху колело.

"Карането по булевард Витоша беше свалено от тротоара, тъй като там беше адски конфликтна зона и има много пешеходци, съответно беше и едно от най-натоварените трасета", отбеляза Делин.

Той поясни, че по план в София към момента би трябвало да има близо 150 километра изградени велоалеи, но има само 70 километра, а 50% от тях не отговарят на стандартите.

Гледайте целия разговор във видеото.