България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Състоянието на Байдън лъсна на дебата с Тръмп, Румен Радев иска мир

Огнян Дъскарев и Чавдар Стефанов анализираха горещите геополитически процеси

05.07.2024 | 11:07 Редактор: Искра Ангелова

Доналд Тръмп взе превес в дебата с американския президент Джо Байдън.

"Този дебат помогна на Тръмп, но навреди на медиите, защото те криеха истинското състояние на Байдън, сега вече се видя. Въпреки че той беше подготвян около 8 дни от 16 души. Той дори си взе отпуск от президентската служба. Докато Тръмп говореше за десетки хиляди души. Разбра се, че на моменти Байдън не може да реагира абсолютно адекватно. Най-лошият момент беше, когато без никаква връзка каза: "Победихме Медикеър", което няма никакъв смисъл", каза журналистът и международен анализатор Огнян Дъскарев в студиото на "България сутрин".

Той припомни, че през цялото време американският държавен глава беше нападан от Доналд Тръмп.

"Най-вече беше нападан заради нелегалните мигранти, които Байдън пусна през последните 3 години. Те са между 10 и 11 млн. Дори и левите медии признаха, че Байдън загуби дебата. Сега медиите в САЩ са бесни и то не защото Байдън е в такова състояние, а защото повече не могат да крият състоянието му. Сега всички очи са насочени към 10 септември, когато е вторият дебат", допълни Дъскарев.

По думите му президентът на САЩ Барак Обама (2009 - 2017 г.) е дал знак, че Байдън не трябва да бъде сменян.

"Не бих изключил изненади. Има хора от демократическата партия, които могат да бъдат на преден план. Доста интересна обстановка се оформя и в Европа. Във Франция имаме 28-годишен младеж, който е готов да стане премиер, зависи от следващите избори. Днес дойдоха резултатите, че лейбъристите са победили във Великобритания. Но британската външна политика остава непроменена", коментира журналистът Чавдар Стефанов за Bulgaria ON AIR.

Дъскарев подчерта, че по време на дебата Тръмп не е отговорил директно на въпроса дали ще сложи край на войната в Украйна.

"Промъкват се съобщение, че двама от неговите военни съветници го съветват да постави много остро въпроса и на двамата президенти - и на Путин, и на Зеленски. И ако Зеленски да не се съгласи, Тръмп е посъветван помощта за Украйна да бъде спряна. А ако пък Путин не се съгласи, тогава да увеличи многократно помощта за Украйна. Ако Тръмп спечели изборите, той ще встъпи на 20 януари 2025 година и ще организира международна конференция за мир с участието на двете страни", смята журналистът.

Стефанов припомни, че унгарският премиер Виктор Орбан днес трябва да пристигне в Русия.

"От ЕС подчертаха, че той няма никакви правомощия, а отива в качеството си на частно лице и с частно мнение. Преди това Орбан беше в Киев, където предложи прекратяване на огъня, което Украйна не прие, като главният довод е, че никой не вярва на Путин. Украйна обяви, че ще продължи политиката си за свикване на нова конференция, на която трябва да бъде поканен и руският президент. Истината е, че и България е въвлечена във войната в Украйна и ако политиците смятат да го отричат, значи ще излъжат. Там имаме около 250-300 хиляди сънародници", добави още той.

Огнян Дъскарев отбеляза, че днес американският президент ще даде изключително важно интервю за NBC, което ще е пред журналист, който е съюзник на Байдън: "Но Байдън трябва да докаже, че е на себе си, въпреки че отива да дава интервю на приятел".

"Президентът Радев иска мир, докато правителството подкрепя официалната западна линия - да се продължи масивната помощ за Украйна до победа", на мнение е Дъскарев.

Според Чавдар Стефанов президентът играе доста "съмнителна" линия за нашата външна политика.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 дни
еми не искат да го сменят щото готвят световна война и ще я пишат на сметката на тоя демент. Сигнализирай за неуместен коментар