България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

20-годишен русенец ще обиколи Европа с колело заради важна кауза

Има за цел да обърне внимание на проблема с тютюнопушенето сред младите

04.07.2024 | 12:03 Редактор: Толя Стоянова

20-годишният Радослав Драшков се готви за едно от най-големите приключения в живота си. С мисия, наречена "И Русе може", той има амбициозната цел да обиколи Европа с колело. Стреми се да популяризира града си и да обърне внимание на проблемите на тютюнопушенето сред младите. 

"Аз съм много запален колоездач. Минал съм вече 2 500 км в България, в Румъния. Не смятам, че ще е проблем да минавам между 50-80 км на ден в продължение на три месеца", сподели Радослав пред "България сутрин".

Неговата национална цел е да даде гласност на проблема с тютюнопушенето сред малолетни и непълнолетни.

"На 12 г. започнах да пуша цигари, а на 16 г. спрях. Когато виждам млади хора да пушат, ме боли. Искам да дам гласност на тази инициатива за цигарите. Местната цел, която имам, е да популяризирам града си с моята инициатива. Където отивам, разказвам историята на града. Личната ми цел е самото предизвикателство - да обиколя Европа с колело", каза Радослав пред Bulgaria ON AIR.

Момчето има колело, но то не е подходящо за такъв тип пътуване, а заминаването му зависи от средствата, които ще събере. За екипировка са необходими около 4 000 лв., а дневните си разходи изчислява на около 35 евро на ден.

"Около 10 000 лв. ще ми стигнат за цялото пътуване. Хората могат да се свържат с мен на моя Facebook акаунт, също така в платформата на Павел Андреев в секция "Спорт", уточни Радослав.

Колоездачът планира да спи през повечето време на палатка, също така смята да гостува и на скаутите. А пътуването си ще документира с телефон.

Радослав възнамерява да тръгне от Русе и да премине през Румъния, Унгария, Словакия, Полша, Германия, Холандия, Белгия, Франция, Испания, с ферибот ще стигне до Италия, а оттам ще мине през Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания, Гърция и през Северна Македония ще се върне в България. Пътуването ще бъде разделено на пет етапа.

Гледайте целия разговор във видеото.