България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българите обедняват, пенсионерите ни се чудят как да оцеляват

Не знаем какво правят 1 млн. души, посочи Атанас Кацарчев

04.07.2024 | 11:26 Редактор: Беатрис Младжова

При несигурна политическа среда и липса на редовно правителство, което да подготвя следващия бюджет, стои въпросът пред кого синдикатите ще отстояват исканията си за по-високи доходи.

"Съединението прави силата", но това остава само един надпис и добро пожелание. Знаем, че да транспонираме директивата за адекватните минимални работи заплати остават броени месеци. Лятото обикновено е мъртъв сезон по отношение на работа на правителство и на институции, но ние ще продължим да работим и есента явно ще трябва с много бързи темпове да се намери решение. Имаме срок до октомври", коментира главният икономист на КТ "Подкрепа" д-р Атанас Кацарчев в "България сутрин".

Жизненият минимум расте и минималната заплата не го достига, посочи той.

"По закон трябва да е 50 на 10 от средната. За първото тримесечие на тази година средната е 2200 лв., само че минималната е 933 лв. Тоест тази система, която е заложена нормативно, изостава спрямо инфлацията и процесите в държавата. Трябва да има критерии, на база на които това да се осъществява така, че да не се получават такива големи разлики. Покупателната способност на минималната работна заплата също не се увеличава поради инфлация. Хората обедняват", допълни Кацарчев за Bulgaria ON AIR.

По негови думи условията на труд се подобряват с всяка изминала година.

"Нямаме влошаване на условията на труд. Голямата задача и на правителството, и на социалните партньори е голямото количество неактивни хора в активна възраст. Този 1 млн. българи, които седят и ние не знаем какво правят. Защото тези неактивни хора не плащат и данъци, не плащат и осигуровки, системите закъсват. При 3 млн. работещи и 1 млн. неактивни, това е 25 на сто от активното население. Досега не съм чул нещо да се предлага в тази област", изтъкна икономистът.

Според него дори да вземеш минимална пенсия в чужбина, тя е повече от тази у нас.

"Минималната пенсия, която се отпуска на възрастните, е далеч от необходимото човек да живее - 500 и няколко лв. Ако взимате 500 лв. пенсия и взимате 50 отгоре се усеща, но пак не е достатъчно по отношение на нормален живот. Ако вие се пенсионирате в Европа, тръгвате да обикаляте света, а в България се чудите как да оцелявате", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.