България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да има редовно правителство стана критично важно за бизнеса

"Служебното правителство невинаги поема ангажименти", отбеляза Иван Михайлов

04.07.2024 | 11:13 Редактор: Деси Николова

Организации на чуждестранния бизнес в България призовават политиците за диалог, конструктивност и поставяне на ясни цели при формирането на правителство.

"С риск да бъде поредното клише, формирането на правителство вече става критично важно. Ние излъчихме с представители на бизнеса доста сериозни послания за отговорно държавническо мислене и поведение, с оглед на това да се сформира редовно правителство и вече нормалността и предвидимостта да се завърне", заяви главният изпълнителен директор на Американската търговска камара Иван Михайлов в студиото на "България сутрин".

По негови думи става все по-трудно на чуждестранния бизнес да се обясни какво точно се случва в България и къде е предвидимостта.

"Ние говорим постоянно за подобряване на бизнес климата и условията за правене на бизнес в България, а един от факторите, които го влошават системно, е липсата на стабилно правителство и политическа воля за движение напред", коментира Михайлов пред Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че служебното правителство и служебните министри невинаги поемат ангажименти, което влияе негативно на бизнеса.

"Ние, ако сме непрекъснато във фази на служебни правителства, от отсрещната страна няма партньор и буксуваме на място. От друга страна, известен факт е, че изпускаме средства по Плана за възстановяване и развитие. Ние не се намираме в благоприятни условия в момента", подчерта Михайлов.

Гостът алармира, че с нестабилната политическа обстановка у нас губим инвестиции.

Гледайте целия разговор във видеото.