България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Задават се нови избори, процесите в ДПС са ключови

ГЕРБ се опитват да прехвърлят отговорността на ПП-ДБ, смятат Елена Дариева и Николай Найденов

04.07.2024 | 11:04 Редактор: Толя Стоянова

"След провала на първия мандат вероятността за нови избори прогресивно нараства. Това е най-вероятният развой на настоящата ситуация. С вчерашното разцепление на ПГ на ДПС се засенчи по-малката фрагментация в ПГ на "Величие". Напрежението ескалира, намирането на консенсуси за работещо редовно правителство е все по-малко вероятно. Всеки един неуспех да изпълниш мандата се връща като бумеранг върху теб", каза социологът Елена Дариева в предаването "България сутрин".

По думите на политолога проф. Николай Найденов ГЕРБ знае, че контактът на ПП-ДБ с нея е негативен. Според него някои от дебатите са били на "кръчмарско ниво".

"Това е желание да се прехвърли отговорността", подчерта той пред Bulgaria ON AIR

Дариева обясни, че сформирането на управление е отговорност на първия. Тя е на мнение, че ГЕРБ се опитват да прехвърлят отговорността на ПП-ДБ.

"Всичките послания, които се чуха от парламентарната трибуна, бяха като начало на нова предизборна кампания. Задълбочаваха противоречията помежду си, наричат се врагове. В тази много изострена борба за надмощие губещи са всички политически сили", заяви тя. 

"Трупаме проблем след проблем и оставаме ненаказана корупцията. Гражданите се отблъскват. Виждат, че не може нищо да се промени", коментира още Найденов. 

Според Дариева процесите в ДПС са ключови, въпреки че и без разцеплението не беше подсигурена подкрепата на първия мандат. Тя посочи, че ДПС ще свика вероятно националните си органи и че процесите тепърва предстоят - трудно е да се предвиди как ще се разиграе ситуацията, но усложнява кризата в политиката.

"Изборите не се явяват решение. Хората не искаха да бъдат предизвикани избори. Неслучилата се ротация е една от причините за ниската избирателна активност. Голямата част от българските граждани се чувстват непредставени. Едни избори през есента ще доведат до още по-ниска избирателна активност. Нещата изглеждат все по-лоши. Вторият мандат е горещ картоф, който никой не иска да получи", добави Дариева.

По думите на Найденов всеки един мандат зависи от "оптиката, която политиката изгради". "Трябва да има добър синхрон между партиите", категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото.