България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

София е част от Eurocities - откриват се нови възможности за финансиране

Членството ще подобри и привличането на инвеститори към столицата, смята Никола Барбутов

03.07.2024 | 11:43 Редактор: Деси Николова

София бе избрана за член на Изпълнителния комитет на Eurocities. В тази класация участват само 12 кмета от цяла Европа.

"София е член на организацията от над 10 години, но членовете на самата организация са над 300, докато изпълнителният комитет се състои от 12 града и това е управляващият орган и този, който взима решения и представлява организацията на градовете. Тези 12 града включват Виена, Барселона, Осло. София кандидатства за членство в изпълнителния комитет в началото на тази година", каза заместник-кметът в направление "Европейски политики, международна дейност и туризъм" Никола Барбутов в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че сред предимствата на членството е фактът, че градовете участват във вземането на решение на ниво европейска политика. Членовете на изпълнителния комитет ще работят директно с новите европейски комисари по различни теми. Eurocities се бори за това градовете да получават директно финансиране, а не да минават през управляващите органи.

"Имаме повече възможности за финансиране, имаме по-добри връзки и голяма част от европейските проекти и европейското финансиране минава през задължителното изискване за партньорства. Това ни дава нов достъп и нови партньори за финансиране", разясни Барбутов за Bulgaria ON AIR.

Събеседникът допълни, че София ще получава предварителна информация за това какви са планираните програми и какви са приоритетите на Европейската комисия.

По негови думи членството ще подобри и привличането на инвеститори към столицата.

Гледайте целия разговор във видеото.