България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Патова ситуация: Непреодолими конфликти между партиите, но не искат нови избори

Доц. Татяна Буруджиева и Яница Петкова коментираха възможността да имаме редовно правителство

03.07.2024 | 11:14 Редактор: Тодор Петров

Няколко политически формация обявиха, че няма да подкрепят проектокабинета "Желязков". ПГ на ПП-ДБ единодушно реши това вчера вечерта, от БСП и от "Възраждане" също казаха, че няма да подкрепят проектоправителството. 

Политологът доц. Татяна Буруджиева коментира, че стават трансформации в партиите и това е част от задълбочаващия се проблем със съставяне на правителство. 

"В абсолютно патова ситуация сме като граждани и политически партии. Имаме непреодолими конфликти между партиите. Тази непредвидимост не дава възможност политическият въпрос да протича в някакви граници на нормалност", заяви тя в "България сутрин".

По думите ѝ, ако "президентът се подлъже да направи проект в такава ситуация, този проект няма да може да изпълни надеждите", които влагат създателите му - да бъде основен играч. 

"Максимум ще вземе около 10%. Но ще убие всяка възможност президентът да направи героичен проект след края на мандата му. "Бомбата" може да избухне само ако президентът напусне президентството и застане начело. За Радев по-добре е, ако малко се успокоят и има правителство", смята доц. Буруджиева.

Социологът от "Галъп" Яница Петкова посочи пред Bulgaria ON AIR, че несигурността дава прозорец за някой друг. 

"Виждаме какво става в други европейски държави. Ако системните партии не могат да открият решение и се карат помежду си, ако се намери някой друг, то хората биха се обърнали към него. Партия "Величие" "изгоря" в рамките на няколко месеца", заяви тя.

Според Петкова ще бъде направено всичко възможно да бъде съставено правителство. Всички в парламента в момента имат интерес да има правителство. Дори да бъде правителство на малцинството, само по себе си би било уязвимо, но нямат интерес да го свалят, на мнение е тя. 

"ИТН са по-скоро непредвидим играч. В този парламент имат системно поведение. Не са заявили много ясно какво ще правят сега. В техен интерес също е да има правителство. Може да се гласува "Въздържал се", но това няма да е трик, а по процедура", каза още Петкова и добави, че промяна в избирателната система няма да оправи ситуацията в държавата.

Доц. Буруджиева е на мнение, че ако има нови избори, твърдите избиратели ще решават

"ГЕРБ си има ясно твърдо ядро. Местната власт чака правителство, което да уреди бюджета на общините. ГЕРБ ще направят всичко възможно да има правителство. Ако правителството бъде избрано, то ще работи с плаващи мнозинства. Ако отидем на избори, вероятно те ще са най-късно в края на септември. Единствената партията, която няма интерес да има правителство, това е "Продължаваме промяната". Не изключвам вътрешен приоритет на това правителство да е вкарване на министри в затвора. Като ГЕРБ извадят всичко, което са правили от "Продължаваме промяната", заяви политологът.