България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Под въпрос е авторитетът на Доган, ДПС може да се разцепи

Проф. Румяна Коларова и доц. Милен Любенов за шансовете да имаме редовно правителство

03.07.2024 | 10:46 Редактор: Искра Ангелова

Трябва да направим ясно разграничение от партия и парламентарна група. Както разбираме, все още се поддържа сплотеност на парламентарните групи. Това тепърва ще го видим. Никой все още не е казал и какъв е резултатът от заседанието на "Величие", те все пак са се опитали да вземат групово решение. Там има единици, които се разграничават. Това каза политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "България сутрин".

Тя коментира и изключването на Рамадан Аталай от ПГ на ДПС.

"Вече двама души от парламентарната група на ДПС са изключени. Докато при "Величие" думата "партия" е доста условна, там може да говорим за парламентарна група. Засега "Има такъв народ" се държат по-стабилно, но когато става въпрос за ПП-ДБ, там има различни визии за това накъде трябва да върви. Виждате Радан Кънев, който казва, че трябва да се тръгне в съвсем различна посока", добави проф. Коларова.

По думите ѝ в ДПС не може да се твърди, че "нещо доминира отгоре".

"Най-интересни са процесите в ДПС. В партията е имало много трусове и разцепления през последните години, но с днешните събития се поставя под въпрос авторитетът на Ахмед Доган. Очевидно е, че има конфликт между двамата, ако се позовем на думите на Аталай от тази сутрин и изказването на Пеевски, че Доган е посъветвал депутатите на ДПС да не гласуват за проектокабинета "Желязков". Докато Пеевски заявява, че ще има такава подкрепа", коментира политологът доц. Милен Любенов.

"От днешния ден ще зависи как ще се развият процесите в партията. ДПС има много ясна идентичност, която е изградена на базата на определени ценности, които стоят в основата на това обединение. Пеевски остава едно външно тяло за партията, не мисля, че той би спечелил тази война, ако се говори за конфликт между него и Доган. Има два сценария - или партията да се разцепи, или Пеевски да бъде изключен от партията", подчерта доц. Любенов за Bulgaria ON AIR.

Според него днес няма да станем свидетели на правителство.

"Там има генерационен проблем, който много ясно се проявява в Рамадан Аталай. Всяко следващо поколение има различно разбиране за това, което трябва да се прави. Има невероятно голяма разлика между ценностите на новото поколение в ДПС, макар да имат своята лоялност към своите родители", подчерта проф. Румяна Коларова.

Колегата ѝ смята, че през годините ДПС се е превърнала в "партия фирма".

"Аталай днес е достигнал до този извод, но той твърди, че Пеевски превръща партията във фирма. Пеевски е водещ фактор в ДПС повече от 10 години. Той беше създаден от тези хора, които сега част от тях се разграничават от него. ДПС имаше водеща роля за членството на България в НАТО и ЕС, но тя постепенно се превърна в бизнес формация. Ако тя успее да се изчисти, тогава ДПС ще има важно място в българския политически живот. Но виждаме, че партията има репутационен проблем", добави доц. Милен Любенов.

"ДПС е много затворена партия. Не бих си позволила да коментирам какво става въпрос, но че има проблем - има. Това, което се случва, е безпрецедентно", каза още тя.

Според доц. Любенов "Величие" е партия фантом и те са в парламента заради ниската избирателна активност.

"Най-малката щета за Борисов ще е ако направи правителство, но не коалиционно с ДПС. Няма никакви шансове за кабинет с втория и третия мандат", отсече проф. Коларова.

Гледайте целия разговор във видеото.