България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Множество рискове пред евентуално правителство на малцинството

"Може да се иска вот на недоверие перманентно", каза д-р Орлин Колев

03.07.2024 | 09:58 Редактор: Толя Стоянова

На днешното заседание Народното събрание ще гласува предложеното от ГЕРБ-СДС проектоправителство с премиер Росен Желязков. 

"219 народни представители, които присъстват към момента на откриването на НС, са достатъчни, за да приемат дневния ред. Може да се отпуши работата за днешния пленаред ден. Доколко обаче кворумът ще се задържи в този вид към точките, които се предвиждат за избор на правителство, е въпрос на бъдеще, което следва да проследим. Всеки един народен представител може да поиска преброяване на присъстващите в залата във всеки един момент. Кандидатът за премиер г-н Желязков е получил мандата. Той е легитимната личност, която може да предложи структура и състав на правителство. Парламентът следва да направи няколко гласувания. Предвиждат се три гласувания - за министър-председател, структура и персонален състав, избор на правителството", коментира експертът по конституционно право д-р Орлин Колев в "България сутрин".

Той напомни, че правителството на малцинството е обратно на правителство на мнозинството. Когато има консолидирано мнозинство, то може да излъчи безпрепятствено правителство, но в случая ще се направи опит за правителство, подкрепено от малцинство. По думите му големият риск пред правителство на малцинството е вотът на недоверие.

"Може да се иска вот на недоверие перманентно. По един въпрос следва да се изчака шест месеца. Това е крайна фаза, не би трябвало постоянно да се прибягва към нея", каза д-р Колев пред Bulgaria ON AIR.

В понеделник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че ако правителството "премине с трикове", те ще си тръгнат.

"Когато правителството е на малцинството, във всеки един момент може да си подаде оставката. Дори и да се гласува подадената оставка, то ще продължи да функционира, докато не бъде заменено от редовно или служебно правителство", уточни експертът по конституционно право.

Гледайте целия разговор във видеото.