България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Мистерията на българските гласове" на една сцена с Джейкъб Колиър в София

"Съвместен концерт, който досега не се е случвал", каза диригентът Георги Андреев

02.07.2024 | 12:03 Редактор: Вяра Димова

Грандиозен концерт на "Мистерията на българските гласове" ни очаква на 11 юли в НДК. Те ще пеят заедно с носителя на 6 награди "Грами" - Джейкъб Колиър. В София той ще представи песни от най-новия си албум.

"Концертът е замислен много отдавна, още преди пандемията. Беше отлаган. На 11 юли в Зала 1 на НДК ще се състои нещо наистина интересно. Съвместен концерт, който досега не се е случвал. Ще представим по-голямата част от най-новата ни продукция", разкри композиторът и диригент Георги Андреев в "България сутрин".

В концерта ще участват и музиканти като Петър Миланов, Калина Андреева. Планирани са и съвместни изпълнения.

"Джейкъб Колиър обича импровизацията. Това, което се изпълни на концерта, като съвместно изпълнение, ще бъде направено и на запис. В годините назад си спомням, че този интерес към българското пеене и свирене избухва на вълни в световен мащаб", разказа Андреев пред Bulgaria ON AIR.

Организацията на един такъв концерт е тежък процес и отнема време, сподели диригентът.

"Сцената е като лупа - и най-микроскопичният детайл се вижда в огромни размери. Винаги има хора, на които нещо няма да им хареса. Важно е да си искрен с това, което правиш. На сцената се вижда ясно", убеден е Андреев.

По думите му България е единствената страна в света, в която е съсредоточено "невероятно богатство, разнообразие и неизчерпаема палитра".

Гледайте целия разговор във видеото.