България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Християнството и други религии влизат в училищата

На вяра децата се учат в семейството и в храма, каза преподавателят доц. Екатерина Дамянова

02.07.2024 | 11:40 Редактор: Беатрис Младжова

Новият български патриарх изрази позиция за въвеждането на предмета "Религия и православие" в училище. Този въпрос не за първи път се поставя от нашите духовници. 

"И първите му думи бяха свързани с образователната ни система и необходимостта от това познанието за нашата вяра и за другите религии да бъде достъпна още в ранна детска възраст. Много беше направено и по време на патриарх Неофит. Започна обучението на учители в предучилищна и начална педагогика. Богословските факултети в страната имат грижата от години да набавят кадри за образователната ни система, но етапите не са довършени докрай. Преминаха към решението да се въведе задължително избираем предмет "Религия". На вяра децата се учат в семейството и в храма, в училище те ще получат знание за тази вяра", коментира преподавателят в Богословския факултет в Софийския университет доц. Екатерина Дамянова в "България сутрин".

По нейни думи е важно да познаваме другия и да не бързаме да го окачествяваме, както и да правим разлика между религиозното и това, което може да дойде като идеологическа намеса.

"При изготвянето на тези учебници се взе предвид, че не всеки ще запише "Религия и православие", тъй като имаме ученици от различни конфесии или неопределили се в своя духовен избор и по тази религия се предвижда да има и "Ислям", както и религия "Неконфесионални" - тези, които ще искат да получат култура общо за това какви религиозни общности има. Знанието ни прави по-свободни, както и вярата", допълни доц. Дамянова за Bulgaria ON AIR.

Църквата не е институт, който включва различни услуги, които заклеймяват или омагьосват, без даден човек или общност да са живи членове на тази църква, отбеляза тя.

"Спасението, не само духовното, но и за всички, които живеем в едно общество, е важно и показателно как там, където има познаване на тези библейски ценности, които са общи - и за юдаизма, и за християнството, и за исляма, децата или хората са по-различни. Не само правят разлика между добро и зло, но правят тази граница кога извършваме нещо нередно не само като действие, но и като помисъл. Има я тази вътрешна регулация", коментира гостът.

Според доц. Дамянова патриарх Даниил показва личността си като обединител още в първите си действия.

"Виждаме първите стъпки още в деня на неговата интронизация, опровергаващ тези нагласи, този стрес, който имаше от неочакваната новина. След толкова месеци напрежение и залози кой ще бъде по-достойният, Бог се намеси и стана нещо, което никой не очакваше, дори самият патриарх", посочи още тя.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
2 rate up comment rate down comment 0
Чери
преди 2 дни
Държавата трябва да се грижи преди всичко децата да получат знание за православната вяра защото ние сме към нея от векове. Този, който се интересува от другите вероизповедания да бъде така добър да се просвети самостоятелно. Сигнализирай за неуместен коментар