България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: ГЕРБ иска с ДПС на минимална цена, Радев стои добре в изчакваща позиция

Малките партии в дъното имат най-голяма готовност за преговори, смятат Георги Проданов и Атанас Радев

02.07.2024 | 10:48 Редактор: Елеонора Танева

Президентът Румен Радев връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за съставяне на правителство. Папката получи кандидатът за премиер Росен Желязков. Той веднага обяви имената от проектокабинета си. Гласуването се очаква да бъде на заседанието в сряда.

"От вчера никой от ДПС не е казал и дума. Не мисля, че ще искат да останат безгласна буква. Не виждаме имена на ДПС в този кабинет. Борисов се опитва да се дистанцира от подкрепата на ДПС или поне да ги принуди да го подкрепят с минимална цена - ДПС да не е официално в правителството", коментира политологът Георги Проданов в студиото на "България сутрин". 

Според него предложението на Борисов е неговата "програма максимум", но изрази мнение, че едва ли това е "програмата максимум на ДПС".

Проектокабинетът е по-ясно партийно оцветен, прилича малко на "Борисов 3", изрази мнение политологът Атанас Радев. 

"Има намигване към ПП. Продължаваме да извиваме ръце. Седнете на една маса, поставете ясни приоритети и да си говорим какво ще правим следващите 4 г. Радев стои много добре в изчакваща позиция, усърдно се говори за този политически проект, той може да вземе от БСП, ПП, "Възраждане", "Величие". И с тази ниска избирателна активност може да се поставим в интересна ситуация", заяви той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му тези, които са на границата за влизане в НС, имат най-голяма готовност за преговори. А пред президента може да стои вече вариант за предсрочно прекратяване на президентския мандат.

"Въпросът е как се осигурява мнозинство, не е въпросът, че се вадят министри и те ще носят отговорност от ГЕРБ. Аз ако съм на Радев, ще връча третия мандат на "Величие", ще го проваля, ще си подготвя политическата партия, ще направя едно обръщение към нацията и отиваме на избори. Това може и да повиши избирателната активност", изрази очакванията си политологът Атанас Радев.

Според колегата му държавният глава е на финала на ролята си в българската политика. И той очаква, ако се стигне до трети мандат, той да е обречен.

"Желаещите за третия мандат са много, всеки иска да седне на маса да дели. Може да отиде в БСП с оглед преврата срещу Корнелия Нинова и това ще провали третия мандат", каза още Георги Проданов.

Гледайте целия разговор във видеото.