България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Въглеродният диоксид се повишава, в ЕС се продават 10 млн. МПС-та годишно

Влошава ли се качеството на въздуха?

28.06.2024 | 14:21 Редактор: Толя Стоянова

Научният изследователския център в град Испра събира учени от различни области, които оценяват човешкия отпечатък върху природата и как той може да бъде намален. На първо място в тяхната работа се поставя обществената полза. В него е една от 37-те станции в Европа, които събират информация за качеството на въздуха.

"В момента нивата са нормални. Но забележете, че когато започнах моята работа в областта през 1999 г., тогавашната концентрация на въглероден диоксид в централна Италия беше около 370 части на милион. А сега на екрана изписва 418 части. Това е едно драстично увеличение за кратък период от време – около 25 години", каза Джовани Манка от Научния изследователския център.

Ежегодно в ЕС се продават над 10 млн. моторни превозни средства. Без знанието на производителите, учените тестват всички автомобили на пазара, за да разберат колко емисии отделят. А резултатите ще доведат до утвърждаването на следващия стандарт за всички коли - "Евро 7", който ще включва и електромобили.

"Със стандарта "Евро 7" се предвижда да има датчик на таблото на автомобилите, който да показва какво е реалното състояние, какъв е капацитетът на батерията. Ще има и минимално изискване към производителите, което трябва да изпълнят - след 100 000 км пробег или след първите 5 години капацитетът на батерията на електромобила трябва да е минимум 80% спрямо първоначалния. А след 160 000 км не бива да е по-малък от 72 на сто", коментира директорът на Лаборатории за емисии от превозни средства Джорджо Мартини.

Зеленият преход е основан на научни доказателства и емпирични данни, които учените от Съвместния изследователски център ще продължат да предоставят на законодателите. Крайната цел - по-ясно бъдеще и повишена отговорност към предстоящите предизвикателства.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.