България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономиката ни се подобрява, цените продължават да падат и отчитаме дефлация

Не изпълняваме само един от критериите за влизане в Еврозоната, обясниха икономистите Михаил Кръстев и Юлиан Войнов

28.06.2024 | 11:20 Редактор: Толя Стоянова

България не е готова за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г., тъй като не изпълнява един от четирите критерия за влизане в Еврозоната - нивото на инфлацията. Тя е с 1% по-висока от необходимото. Това се казва в доклад на Европейската комисия. Тя все пак допуска България да поиска извънреден доклад за оценка, когато смята, че е изпълнила всички критерии.

"За първи път се наблюдава разминаване в оценката на Централната банка и ЕК. Оценката на ЕК е доста по-благосклонна от гледна точка на инфлационния критерии. По тяхна оценка не го покриваме с около 1%. Изчислението на Централната банка е за критерий от 3,3%. При всички случаи трябва да поискаме извънреден доклад", каза икономистът Юлиан Войнов в предаването "България сутрин".

Колегата му - икономистът Михаил Кръстев, уточни, че не изпълняваме само един от критериите - критерия за инфлация. Изпълняваме критерия за стабилността на валутния курс. По отношение на законодателството обясни, че сме успели да гласуваме няколко закони. Другите два критерия са за бюджетния дефицит.

"Франкфурт решава дали да влезем в Еврозоната, не ЕК. Не е политическо решение, а експертно - на страните от Еврогрупата и на Европейската централна банка", добави той.

Войнов посочи, че няма страна, която по политически причини, изпълнявайки критериите, да не е приета. На въпрос как да понижим трайно инфлацията, той отговори, че не може да я контролираме. Може да контролираме дълга и бюджетния дефицит. Икономистът отбеляза, че цените продължават да падат и отчитаме дефлация. Прогнозира инфлацията да продължи да намалява и до края на годината да покрием инфлационния критерии за влизане в Еврозоната

"Икономиката ни се подобрява. Присъединяването към Еврозоната ще въведе още по-голяма регулация на част от икономическите процеси. Банките в България са в много добро състояние, в по-добро състояние са от банките в Еврозоната. Виждаме много критики към управлението на публичните финанси. Политиците трябва да работят за преодоляване на регионалните различия", заяви Кръстев.

Според Войнов в България един от политическите инструменти е всяването на страх. Даде за пример, че по време на Ковид финансовият министър е казал, че България ще фалира, а това не се е случило.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 дни
Вие ходили сте скоро до магазин? Как така цените падат, а никой не забелязва? Вие ни се подигравате, май. Нима очаквате да вярваме на глупавите ви статистики вместо на очите си? Кралят е гол и всички го знаем. Сигнализирай за неуместен коментар