България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

15 часа закъснение на полет - знаем ли си правата и на каква стойност е обезщетението?

"Ако полетът закъснява повече от 2 часа, авиокомпанията е длъжна да ни осигури грижа", каза Соня Спасова

28.06.2024 | 10:53 Редактор: Искра Ангелова

Зачестяват случаите на закъснели полети в Европа. Последният е от 26 юни. Полет от летище Станстед в Лондон за София закъсня с 15 часа.

"При всички случаи е неприятно, ако отидем на летището и изчакаме повече, отколкото сме предвидили и колкото е било по разписание предвидено. Регламент 261 регулира и урежда правата на пътниците в ЕС, когато самолетът закъснее или когато полетът бъде отложен. Когато отидем на летището и полетът закъснее повече от 2 часа, авиокомпанията е длъжна да ни осигури грижа. Това означава храни и напитки, а ако се наложи по-дълго изчакване - трябва да се осигури и нощувка, включително транспорт от и до хотела, и обратно", каза директорът на Европейския потребителски център в България Соня Спасова в студиото на "България сутрин".

Тя поясни, че ако е късно и няма представител на авиокомпанията на летището, пътникът може сам да си закупи храна и напитки, а след това при представяне на касова бележка - парите да бъдат осребрени от страна на авиокомпанията.

"Правилата важат за всички и правата на пътниците могат да бъдат претендирани и пред нискотарифни, и пред редовните авиокомпании. Ако не получим тези грижи, добре е да пазим пазим касови бележки и фактури от хотела, както и за храните. След това се претендират в сайта на авиокомпанията, има формуляр, който трябва да се попълни", добави Спасова за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ другото, за което може да се претендира, е финансова компенсация, ако полетът пристигне с повече от 3 часа закъснение в крайната точка.

"Размерът на компенсацията е фиксиран, като зависи от дължината на полетите. За най-често срещания, който е до 1 500 км, компенсацията може да бъде до 250 евро. Ако е 3500 км - компенсацията е до 400 евро на пътник. Ако закъснението е свързано с буря или друг проблем, свързан с извънредни ситуации, то тогава авиокомпанията не е задължена да изплаща такава компенсация", поясни директорът на Европейския потребителски център в България.

Всъщност авиокомпанията е длъжна да ни обясни причината за закъснението на полета.

"Има хипотеза, че ако полетът бъде отменен, като пътници имаме 3 варианта. Единият е да се откажем да пътуване. При него в рамките на 7 дни трябва да си получим парите за билета обратно. Вторият вариант е да бъдем премаршрутирани възможно най-бързо, а третият вариант е пътуването да е в първия удобен за нас момент. За багажа има застраховки, които не са задължителни, но са препоръчителни, особено ако в него возите нещо ценно", подчерта Соня Спасова.

Гледайте целия разговор във видеото.