България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Витанов: За президента е изгодно да няма правителство, ключа го държи Борисов

"Големите ще предпочитат да отидат на избори", каза математикът

28.06.2024 | 10:40 Редактор: Толя Стоянова

Само магьосник може да сформира правителство между партии, които искат да се бият.

Когато съм могъл и съм имал над 80 депутати, съм носел отговорност. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Г-н Борисов на косъм се размина от 80 депутати. "Величие" влезе в парламента и депутатите му намаляха с 12. Той трябва да вземе мандата. Ако не го вземе, вероятността да отидем на избори е голяма. За комфортно управление трябват 130 гласа. Ако отиде на избори, твърдото му ядро ще гласува пак за него. ПП-ДБ са надолу по пързалката", коментира математикът проф. Николай Витанов в предаването "България сутрин".

По думите му българският политически живот е показал, че отцепници винаги има, но шест човека могат да се намерят.

"Борисов, като управлява, не заварва държава, която е безпроблемна. Трябва да се затягат колани. Целият политически елит трябва да се бори да има правителство", призова проф. Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Според Витанов третият мандат е проблем на българската политическа система, тъй като малките партии са се вторачили в него с цел да имат облаги.

"Едва ли ще стане. Големите ще предпочитат да отидат на избори. ПП-ДБ могат да слязат още надолу. При "Величие" нещата не тръгнаха добре от гледна точка на публичния образ. На тяхно място бих се опитал да направя правителство с първия мандат", каза математикът.

"За да направиш политическа партия, трябват две години. Една година, за да направиш структурите и една, за да тръгнат да функционират. За президента е изгодно да няма правителство", смята Витанов.

Той обясни, че шест гласа винаги могат да се намерят и ключът към изравняване на уравнението го държи Бойко Борисов. Въпросът е дали иска да направи правителство, или да отиде на избори.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
ППетров
преди 4 часа
Моля спрете да прекъсвате проф. за да моце да довърши мисълта си. Сигнализирай за неуместен коментар