България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Милотинова: Трябва да се създаде правен фонд в защита на българите зад граница

Това, което България очаква, е по-категорична европейска реакция, коментира журналистът

27.06.2024 | 12:46 Редактор: Беатрис Младжова

Президентът Румен Радев заяви, че новото правителство в Скопие ясно е показало, че най-големият страх на политическата класа в страна му е да признае съществуване на думите "българин" и "българско". А бившият премиер Бойко Борисов обяви, че Християн Мицкоски не може да разчита вече на българска подкрепа.  Има ли изход политическата буря между Скопие и София?

"Политическата буря не е между България и Република Северна Македония. Виждаме политическа буря, само че насочена към Брюксел от една страна, където са 27 страни членки. Отделно от това към България и към Гърция. Имаме систематично неспазване на договора със София от 2017 г., имаме и неспазване на договора с Гърция. Още на 12 май, когато новият президент на РСМ се закле в парламента, без да назове конституционното име Северна Македония, Урсула фон дер Лайен реагира мигновено в социалните мрежи, че Преспанският договор трябва да се спазва. Това, което България очаква, е много по-категорична европейска реакция", заяви водещият на предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR Милена Милотинова.

В студиото на "България сутрин"  журналистът заяви, че повече отстъпки няма как да бъдат правени за РСМ, отстъпките вече са договорени в документ на ЕС.

"Ние чухме преди година или две за френски диктат, когато френското предложение беше утвърдено. Удобно е на политиците от РСМ да го наричат френско предложение, да говорят за български диктат, да целят страните една по една. Как ще предоговорят нещо, което е съгласувано между 27 страни членки, оформено е в преговорната рамка и самата страна-кандидат се е съгласила и трябва да изпълнява тази преговорна рамка. Политиците в РСМ много добре знаят, че самото френско предложение, самите условия в него са компромис, с който страните членки и самата РСМ са се съгласили. Тези условия са голям компромис и от страна на България. В т. нар. френско предложение не влязоха всички изисквания на България", коментира Милотинова пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи България трябва да следи действията на Скопие и дали изпълняват ангажиментите си.

"Президентът Радев вчера призова евроинституциите за по-категорична реакция. Очаквам премиерът да запознае евролидерите с тази враждебна кампания от страна на страната кандидат за ЕС спрямо България. От друга страна МВнР на България излезе с позиция по повод атаките и враждебния език. Очаквам и евродепутатите да запознаят своите групи с това, което идва от страна на Скопие, за да не бъдат изненадани, както и миналата година, че Скопие се опитва да вкарва поправки в доклада за РСМ в ЕП с конкретни депутати от групата на "Зелените" и другите политически групи", посочи журналистът.

България трябва да има възможност да защити своите граждани зад граница, категорична е Милотинова.

"Политиците в Скопие много добре разбират, че става въпрос не за двустранни спорове, а за европейски принцип - този на спазването на човешките права, които грубо нарушават, нарушават и договора с България от 2017 г., защото нито са започнали ревизия на учебниците, нито дават на историческата комисия да работи, тя буксува. България трябва да придвижи напред решението, което беше взела за създаване на правен фонд в защита на българите зад граница, в частност на македонските българи, за да не бъдат оставени сами да бранят правата си, след като РСМ не защитава собствените си граждани и им образува абсурдни дела като това срещу Люпчо Георгиевски. И още един въпрос към нашата страна - има ли резултат от проверката на консулството ни в Битоля за неправилно попълнени и окомплектования искания за българско гражданство, има ли последствия за виновните и какви са те. Става въпрос за над 2000 върнати преписки, докато нашите сънародници чакат българско гражданство," добави тя.

Гледайте целия разговор във видеото.