България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Горещи дни: Разликата между топлинен и слънчев удар и как да се предпазим

Залагайте на свободно облекло и не пийте студена вода, съветва доц. Красимира Христова

27.06.2024 | 11:53 Редактор: Деси Николова

Горещото време през последните дни крие опасности от прегряване и топлинен удар. Най-уязвими са възрастните хора и малките деца, както и тези със сърдечно-съдови проблеми.

"Има разлика между топлинен и слънчев удар. Слънчевият удар се причинява, когато сме директно изложени на слънчева експозиция. Ние съветваме нашите пациенти, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, да избягват излизането на пряка слънчева светлина в диапазона между 10 и 16 часа и винаги да бъдат със свободно, бяло облекло, което да бъде широко, ленено и да не задържа топлината. Задължително трябва да имат шапка на главата", каза кардиологът доц. Красимира Христова пред "България сутрин".

Тя поясни, че дрехите са от голямо значение в летните жеги, тъй като неподходящото облекло може да причини прекалено загряване на тялото ни и да доведе до топлинен удар.

"Топлинният удар е свързан с деструкция на протеините, които обикновено са свикнали да работят на една температура от 35 до 37 градуса и всяко едно повишаване на температурата над тези стойности води до тази деструкция на протеините. Оттук се оформя един порочен кръг, в който нашите пациенти изпадат в тази дехидратация, тахикардия, сърцебиене, замайване, понижаване на артериалното налягане", отбеляза доц. Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Въпреки това не бива хората, които приемат медикаменти за кръвното си налягане да преустановят тяхната употреба. Доц. Христова също така поясни, че не е добре да се пие студена вода, а е хубаво да наблегнем на напитките със стайна температура, а и да избягваме алкохола.

Кардиологът разясни, че не трябва да използваме климатиците в офиса и вкъщи на прекалено ниска температура, ако тази навън е твърде висока.

"Това е като една шокова терапия. В последните години в САЩ има един регламент, който разрешава поддържането на температура около 25-26 градуса в офисите през летните периоди. По този начин се намалява рискът от това шоково излагане. Преминаването в тази голяма граница от 10-15 градуса е шок за организма, дори и да е здрав", каза събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.