България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Капани за потребителите: 5 ст. за торбичка за зеленчуци, 2 лв. за шалте на шезлонга

Габриела Руменова със съвети как да не останем разочаровани в магазина или от почивката

27.06.2024 | 11:41 Редактор: Елеонора Танева

Една от веригите за хранителни стоки въведе таксуване с 5 стотинки на малките найлонови торбички, в които обикновено слагаме плодове, зеленчуци или печива при пазаруване.

"Законът ясно казва, че цената за всяка стока трябва да е поставена до нея. Посетих два от обектите на верига. Има табели, но те не се намират близо до пликчетата, затова потребителите твърдят, че не са информирани, а научават за таксата, когато си погледнат касовата бележка", заяви Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите" в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че има наредба, която предвижда да се осигурят достъпни за потребителя алтернативи. 

"Може би търговци се опитват по линия на политиката за ограничаване на опаковките да печелят нерегламентирано. Отправих запитване до търговеца на база на какво е въведена тази такса - седмица нямам отговор", допълни Руменова в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Новият регламент предвижда поне 10% от пакетираните продукти да са в опаковки за многократна употреба след 2030 г. Гостът препоръча на клиентите да използват повече торбички от плат, контейнери за многократна употреба. 

Зачестяват и сигналите до "Ние, потребителите" за некоректно отношение на хотелиери във връзка с летни резервации. Едни от последните казуси е със семейства, което е платило почивката си още през февруари, но 4 дни преди нея е уведомено, че тя няма да се стои заради проблем с водата в хотела.  

"Отказаха на семейството да им предложат алтернативно настаняване. Свързах се с хотела, и когато им припомних, че по договор дължат да върнат заплатената сума с 30% неустойка, това ги накара да се замислят, че е по-добре да потърсят начин да настанят тези хора. В крайна сметка семейството заминава на почивка", поясни Руменова. 

Тя препоръча на туристите да четат внимателно указателните табели на плажа с цените на чадър, шезлонг, шалте, масичка, защото често има дребен шрифт, който изненадва плажуващите при плащането. На информационна табела на плаж у нас с големи червени надписи са сложени цените за чадър и шезлонг, а това, че се доплаща за шалте - е с малък шрифт в черно и бяло, даде пример Руменова.

Гледайте целия разговор във видеото.