България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт в МОН: Учениците се спъват от много четене, трудни са им практическите задачи

"Нашите ученици трябва да четат повече", отбеляза Неда Кристанова

27.06.2024 | 11:27 Редактор: Деси Николова

Българските десетокласници показват по-високи резултати по български език и литература, но по математика изостават. Това са изводите от анализа на Националното външно оценяване, обявиха от МОН. 

"За съжаление традиционно е такава ситуацията във всички външни оценявания, които правим. Очевидно има необходимост от преосмисляне и на учебните програми, и на методите на преподаване, защото математиката е изключително важна област в нашия живот и трябва да се работи повече, за да се подобрят резултатите на учениците, защото наистина винаги е горе-долу такава разликата между български език и литература и математика", заяви директорът на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование към МОН Неда Кристанова в студиото на "България сутрин".

От просветното ведомство посочиха още, че вече се осъществява плавната промяна във формата и в типа въпроси. Около половината от задачите са били с практическа насоченост и интегрален характер. 

"Тази година за първи път, особено в математиката, включихме повече задачи, които да са с практическа насоченост, защото при българския език е по-лесно. Това четене с разбиране върши тази работа - има един текст и към него има зададени въпроси, на които трябва да отговорят, някаква теза да извлекат, докато в математиката, тъй като нашите учебни програми се движат в някакви релси, няма как изведнъж да се промени изцяло оценяването", разясни Кристанова за Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че нещо, което спъва учениците често е многото четене.

"Те трябва да прочетат някакъв казус и след това да отговорят. Трябва да помислят. Има някои сложни задачи и някои не толкова сложни. Важното е, че когато е вкарано в контекст това е малко по-различно от обичайното в училище", отбеляза гостът.

Кристанова бе категорична: "Нашите ученици трябва да четат повече".

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
dedo
преди 2 дни
Не се стъват в "многото четене". Те четат повече от средния им дядо. То Фейсбук, Твитър, Вaтсап и т.н. Не си четат букварите и вместо да се фотят още от сабахлян в тоалетната и пишат "Виж *** къф съм убаф" не си пишат домашните. Сигнализирай за неуместен коментар