България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бизнесът не може да чака политиците, имаме €5 млрд. за усвояване по ПВУ за 2 г.

Еврозоната ще даде един много сериозен тласък на българския бизнес, смята Васил Тодоров

27.06.2024 | 11:16 Редактор: Беатрис Младжова

Изследването на Българската търговско-промишлена палата "България в цифри" за 2023 г. дава поглед върху фактори като растеж на икономиката и БВП, инфлационен натиск, износ, средна работна заплата и България в международните класации. 

"Това, което трябва да направим, е да продължим усилията и да запазим тази тенденция, която забелязваме в последните месеци, за да може при следващия доклад на ЕК този критерий за инфлацията, който предвижда, че инфлацията в нашата страна не може да бъде по-висока с 1,5% спрямо най-ниските нива в три от европейските държави с най-ниско ниво в ЕС, да можем да покрием този критерий и да влезем в Еврозоната", коментира зам.- председателят на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров в "България сутрин".

Изтича времето, в което можем да усвоим пари от Плана за възстановяване, категоричен е той.

"Бизнесът не може да чака политиците. Последните 2-3 години чакахме да се постигнат някакви мнозинства, да се постигне консенсус. Подкрепата, която идва от европейските фондове и специално Националния план за възстановяване и устойчивост не може да чака. Май месец 2026 г. е последният период, в който могат да се усвояват пари по този план. Ние сме с голямо забавяне, това е един дедлайн. Близо €5 млрд. все още има възможност да бъдат усвоени за по-малко от две години, това е огромно предизвикателство. Няма никакво време за чакане", допълни Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Трябва да мине период от време, за да се засече положителната тенденция на ниска инфлация у нас и да покрием последния критерий, изтъкна зам.-председателят на БТТП.

"Всички прогнози при нас показват, че Еврозоната ще даде един много сериозен тласък на българския бизнес и специално в частта на износа. Това е приоритет, който трябва максимално бързо да постигнем. Трябва да се опитаме в преговор с ЕК да поискаме възможно най-ранен доклад, когато имаме визия, че ще покрием критерия, за да влезем в Еврозоната. За разлика от Шенген, Еврозоната няма обструкция от други държави. Тук има правила, които трябва да се спазват и ако един от праговете не е покрит, съвсем нормално е България да не бъде приета в този момент", коментира гостът.

По негови думи има възможност за повече инвестиции, стига да не изгубим предимствата си пред другите държави.

"Това, което предизвика по-ниските проценти, инфлационните процеси, Ковид кризата, която се преля в кризата с войната, нарушаването на линиите на доставка, бяха загубени и определени пазари. От тази гледна точка това ще бъде невъзможност за разширяване на бизнеса в тази посока, но все пак има голям потенциал за разширяване на бизнеса в рамките на ЕС, страните от Близкия Изток, Северна Африка. Трябва да имаме такива предимства, които да стимулират инвеститорите да дойдат в България", добави Тодоров.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Fena
преди 2 дни
ПВУ е даване на пари за идеи. Идеите следва да ускорят зеления преход в енергетиката, енергийната ефективност на бита и намаляване на емисиите в промишлеността. За енергетиката измислиха да правят скапани батерии, за бита решиха да санират блокчета, а за промишлеността, чух последно че се молят за държавни субсидии. Това не е бизнес това са нашите хора, които нямат идеи, дават им поръчки, те си плащат и стоят само защото са послушни, но в никакъв случай иновативни, можещи и мислещи бизнесмени. Сигнализирай за неуместен коментар