България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Решения на политическата криза: ВНС и нова Конституция, улицата да стане опозиция

Стефан Софиянски и Красимир Премянов са категорични, че трябва да има правителство в рамките на 50-ото НС

27.06.2024 | 10:52 Редактор: Елеонора Танева

Очаква се президентът Радев да обяви кога ще връчи първия мандат за съставяне на правителство. Формулата изглежда все по-неясна - експертно, програмно или правителство на малцинството.

"Как виждате, че ще направят програма - с глупавата цел да влизат в Еврозоната, за да си сложат медала "ние вкарахме България". Кой от политическия елит има капацитета за програма? Най-добре е това НС да се мобилизира за нова Конституция", коментира бившият служебен премиер Стефан Софиянски в студиото на "България сутрин". 

По думите му програмно правителство няма да направи нищо конкретно за страната. 

"Трябва професионално решение с личност, която да направи екип, да му се даде срок, в който да работи, да не му се поставят цели като влизане в Еврозоната, това трябва да стане по естествен, а не политически път. НС да направи един проект на нова организация, за да може президентът да свика ВНС", предложи Софиянски.

Председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов посочи, че експертното правителство има минуси - основният - някой трябва да носи отговорност, а сред политиците няма такава заявка. 

"Трябва късо правителство с ясен хоризонт - да приеме бюджет, от там нататък трябва да се ходи на избори, но догодина. Борисов и Пеевски бяха заедно в НДСВ, имат старо партньорство, имат общ език.  Скритите под тезгяха действия и намерения не са изгодни за обществото", заяви Премянов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че Еврозоната трябва да бъде инструментариум, а не цел. 

Софиянски заяви, че с нова Конституция трябва да се постигне баланс във властите. 

"В момента Конституцията предполага противоречие - дава малко правомощия на директно избраните като президента и кмета, а всеки областен управител, който е политическо назначение, може да отмени решение на кмета например. Трябва да се създадат условия на взаимодействия", допълни бившият служебен премиер. 

Софиянски очаква като най-голяма потенциална опозиция онези 70% от имащите право на глас, които не излязоха да гласуват.

"Пътят от тук нататък, - как свалихме Борисов - с обществен натиск, хората излязоха на улицата, трябва силен обществен натиск, който да се формализира в някаква перспектива. Това може да го направи онази част от население, която остана вкъщи, стига да се обединят. Формулировката е извънпарламентарна опозиция - да се организира като опозиция на глупостите и да даде една алтернатива", допълни Софиянски.

И той, и Премянов се надяват да се състави правителство в рамките на 50-ото НС. 

"На нито една политическа сила не ѝ е изгодно да отива на избори", убеден е Премянов.

Гледайте целия разговор във видеото.