България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синоптик: "Македонска депресия" заменя слънцето с облаци, кога да планираме море?

"През страната ще мине и хладна вълна", каза Петър Янков

27.06.2024 | 10:23 Редактор: Деси Николова

Днес метеорологичните явления ще бъдат интензивни в Западна България. Валежите в северозападните райони през изминалото денонощие бяха между 20-30 л/м2. В София между 15-25 л/км2. В столицата беше забелязан и по-силен вятър.

"Премина вихър. В метеорологичен жаргон този вихър трудно се прогнозира. Заражда се късно следобед и преминава през нощта, като неговият център се придвижва към централните части на Дунавската равнина в сутрешните часове. Той е известен под името "Македонска депресия". В момента той се разпада над централните части от Дунавската равнина, но от запад отново се задава нова облачна вълна с валежи", съобщи синоптикът Петър Янков в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че валежите няма да бъдат толкова интензивни, колкото са били през нощта. Остават условията за градушки в Западна България.

"От утре започва постепенно намаляване на валежите. В петък ще има главно в планинските райони превалявания. Температурите ще бъдат между 28-33 градуса. Почивните дни отново ще се радваме на слънчеви часове и приятно време за високопланински туризъм", прогнозира Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

От понеделник отново ще се повишат температурите и ще бъдат между 34-39 градуса. От вторник започват отново валежи, динамично време и ще премине хладна вълна. Динамичното време ще остане до петък с чести валежи, които ще бъдат главно в Западна България, в четвъртък може да превали и по Черноморието.

"След това събота и неделя отново ще започне повишение на температурите. Дългосрочните прогнози за средата на юли са с много високи температури, горещо време. Температури от 35 до 40 градуса. От 7-8 юли започва по-продължителен период със сухо и топло време", каза Янков.

Гледайте целия разговор във видеото.