България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Международен фестивал на масажа популяризира ползите от него

Любка Асенова и Биляна Костова разказаха за събитието

26.06.2024 | 12:25 Редактор: Деси Николова

Втори Международен фестивал на масажа ще се проведе в София от 1 до 10 юли. На него са поканени 13 масажисти от целия свят. Програмата включва 4 демонстрации, посещения на няколко града в България и още редица активности.

"Този фестивал се прави за втори път. Миналата година беше в Норвегия, а тази година е в България. Организаторът на фестивала Георги Кръстев е дългогодишен терапевт, който живее и работи в Норвегия от много години и с любов към нашата професия желае да направи нещо подобно, тъй като той също така е и международен съдия с множество контакти и затова иска тази година да доведе в България терапевти от цял свят, които да покажат различни видове масаж. Те ще правят демонстрации, ще има и обучение", разказа един от организаторите Любка Асенова в студиото на "България сутрин".

Сред целите на фестивала е да се популяризира професията и масажът като лечебно и терапевтично средство, както и хората да видят какви са разликите и ползите от различните масажи.

"Масажите са различни в зависимост от техниките, от силата, от натиска, който се използва, похватите, инструментите. При дълбокотъканния масаж, който е и моята специалност, натискът е доста по-дълбок, стигаме до по-дълбоки части на мускула и съответно той е подходящ както за заболявания на гръбначния стълб, така и при спортни травми. Напоследък хората доста работят от вкъщи и на компютър и имам страшно много клиенти, които идват със схващания и дълбокотъканният масаж помага изключително много", коментира шампионът от световното първенство по масажи Биляна Костова пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.