България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Партиите се готвят за избори, предлага се правителство, което да не бъде подкрепено?

Вариантът с първия мандат е единственият за съставяне на правителство, смятат доц. Наталия Киселова и доц. Албена Танева

26.06.2024 | 11:03 Редактор: Толя Стоянова

ГЕРБ-СДС са готови да предложат правителство на малцинството. Това обяви на консултациите при президента Румен Радев лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. От друга страна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви формула за правителство, като е съставено извън първите две партии - ГЕРБ-СДС и ДПС.

"Правителство на малцинството е правителство, което няма подкрепа от повече от половината депутати. Това, което Борисов говори, е правителство с хора от средите на ГЕРБ и близки до тях, а не да бъде разширена възможността да участват и от втората по численост парламентарна група. Почти всички коментатори вече се обединяват от разбирането, че нарочно се предлага такова правителство, за да не бъде подкрепено", коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в предаването "България сутрин".

Според политолога доц. Албена Танева да има правителство е в интерес на всички, защото дори и да взима решения, които са грешни, те поне могат да се поправят. Тя подчерта, че безвремието и невзимането на решения създават друг вид проблеми. 

"Политическите лица не трябва да заблуждават гражданите за това какви правителства ще правят. Всички правителства са политически. Политическите решения засягат живота на всеки един от нас", каза доц. Танева пред Bulgaria ON AIR.

По думите на доц. Киселова всички партии създават усещане, че се готвят за нови избори, което е безотговорно.

"Експертно правителство означава да сложим на масата пет проблема и по отношение на всеки един от тези проблеми да формираме какво искаме да постигнем. И да кажем: "да видим коя парламентарна група какво може да предложи". Представата на голяма част от нашите елити е, първо, "имаме едни хора" и след това: "да им намерим работа". Това е погрешно", заяви доц. Киселова.

Доц. Танева обясни, че президентът има възможност да помогне или да затрудни процеса. Той може да съдейства чрез срокове, може да даде повече възможност за разговори.

"Имаме нужда от такъв тип управление, което да носи отговорност и да знае че решенията, които взима, не са просто временни, а превеждат страната в някаква посока", посочи доц. Танева.

Доц. Киселова смята, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е прав, че вариантът с първия мандат е единственият за съставяне на правителство. Доц. Танева се съгласи с нея и добави, че възможността да се състави правителство е в интерес на всички.

Гледайте целия разговор във видеото.