България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Яйцата от Украйна подбиват пазара ни, загубили сме 2 млн. кокошки заради птичия грип

"Инфлуенцата нанесе невероятни щети", каза Ивайло Гълъбов

24.06.2024 | 11:45 Редактор: Искра Ангелова

Внасяме все повече пилешко месо и яйца у нас. Това показват данните на Министерството на земеделието и храните.

"Тенденцията при пилешко месо не е от днес, ние традиционно внасяме много големи количества пилешко месо, основно за преработка. Въпреки че по търговските мрежи може сами да видите охладено месо, което е внос от Румъния, Унгария. В един общ европейски пазар това са нормални тенденции, ние се надяваме да се среща и българско месо в съседните страни, което е абсолютно нормално", каза председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов в студиото на "България сутрин".

По думите му тенденцията с пилешкото месо е тревожна.

"По-тревожна е, когато то идва от трети страни, защото те произвеждат при други условия и се появява нелоялна конкуренция. Точно в тази връзка са и нашите инициативи да се използва европейското законодателство и да се въведат импортни квоти за месо от Украйна. Такава инициатива е поета за яйцата. Трябва да има лимити", допълни Гълъбов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение продуктите от Украйна са нелоялна конкуренция.

"Първо, защото развалят търговския баланс, второ - заради цените. Стандартите са различни, но Европейската комисия допусна Украйна до пазара и това вече им даде свобода да оперират свободно. Яйца внасяме основно от ЕС, с изключение на 2024 година. Вносът на яйца от Украйна нарасна изключително много и заради това ние поискахме на импортни квоти", подчерта председателят на Съюза на птицевъдите.

Яйцата от Украйна идват на доста по-ниски цени.

"Те се произвеждат в други условия. Това са яйца от стандартни клетки, които са спрени от производство в ЕС през 2011 година. Това е една от причините. Другата причина си е чисто търговска. С около 20% по-евтини са от нашите. Това е напълно достатъчно, за да създава проблеми на пазара. Цените на едро в момента са около 0,18 лв. за M и L размер", коментира гостът.

Оказва се, че България е една от най-засегнатите страни от птичи грип.

"От края на миналата година до април т.г. инфлуенцата нанесе невероятни щети, особено при кокошките носачки. При бройлерите имаме един изолиран случай, който беше относително голям, но малък на фона на нашето производство. Но при кокошките загубихме 2 млн. птици за около 6 месеца. За Гърция изнасяхме много яйца, но спряхме износа, за да може яйцата да останат в България", добави Ивайло Гълъбов.

Гледайте целия разговор във видеото.