fallback

Група "Етнотикс" празнува юбилей с концерт в столицата

Стъпили сме на фолклорна основа, казаха Деница Христова и Латина Димова

21.06.2024 | 12:25 Автор: Толя Стоянова

Вече 10 години група "Етнотикс" създава етно рок и завладява със своята музика. В репертоара си имат както традиционни фолклорни произведения, така и съвременни версии на фолклорна основа. На 26 юни "Етнотикс" ще зарадва феновете си с концерт в София.

Концерт майсторът и първа гъдулка Деница Христова сподели в предаваното "България сутрин", че приятелството е това, което държи групата заедно през годините.

Латина Димова също свири на гъдулка и е част от "Етнотикс". Тя каза пред Bulgaria ON AIR, че идеята на групата е да стъпва на основата на фолклора. Модерното звучене идва от ударните инструменти и от китарите.

"Стъпили сме на фолклорна основа. Завършили сме музикални училища и сме учили фолклора такъв, какъвто всичко са го чували. Носили сме носии, и сега носим носии. Имаме и модерни спектакли, и такива, които изцяло стъпват на фолклора", отбеляза Христова.

Тя добави, че по-възрастното поколение на разбира това, което правят, тъй като са свикнали с автентичния фолклор, който по думите ѝ е останал много назад във вековете.

"Хората имат и предразсъдъци. Когато правим нещо, пипаме леко музиката", посочи Христова.

Димова обясни, че липсата на интерес от българите води до модернизиране. Христова уточни, че България е богата на фолклорни области като всяка носи своята красота

"Музиката е силата, която ни води. Групата за нас е като семейство. Когато се събрахме, бяхме малки, сега всички имаме деца", призна тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback