България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Концесионер: Има недостиг на спасители, ако са по-малко, можем да увеличим заплатите

Българите са на-добрите в тази професия в света, търсени са в чужбина, заяви Николай Димитров

21.06.2024 | 10:57 Редактор: Елеонора Танева

Летният сезон започна, но концесионери отново се оплакват от недостиг на спасители. 

"Работата е сезонна и хората имат по-малък интерес към нея. Към нас има все нови и нови условия и изисквания по обезопасяването на плажовете - за плаж от 700 м дължина трябва да го охранявам с 11 спасителя, а плаж в Испания от 1 км - изискването е за шестима", коментира заместник-председателят на Асоциацията на концесионерите на морските плажове Николай Димитров в ефира на "България сутрин".

По думите му у нас и по-малко на брой спасители могат да извършват водно спасяване, без това д влияе на качеството на работата. 

"Можем да се оправяме с 6-7 спасителя, да извършват същата работа, технологията, начинът на обезопасяването е екипна, не е необходимо такова голямо струпване на спасители. Така ще предоставяме по-атрактивни заплати, каквито има в съседни на нас дестинации", допълни Димитров.

Пред Bulgaria ON AIR концесионерът на плаж "Крайморие" заяви, че месечните разходи за един спасител са около 2 400 лв. 

Като утежняващи дейността по водното спасяване той посочи също изискването на медицински екипи на плажовете. Димитров е категоричен, че само в България на плажовете има обособени медицински или реанимационни пунктове. Той коментира, че промените се правят, без да бързат съобразени и обсъдени с концесионерите.

"Нашите спасители са на топ ниво, всеки български спасител е добре приет в чужбина. Те се подлагат на обучение по практика, теория но и по първа долекарска помощ. Никъде няма толкова добре обучени водни спасители", заяви още концесионерът.

Той допълни, че цените на чадър и шезлонг не могат да наваксат увеличението на разходите за заплати, плащане на наеми, ток и вода.  

Гледайте целия разговор във видеото.