България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как Димитър Попов ръководи правителство, съставено от противниците СДС и БСП

Миглена Георгиева за политиците преди и сега

20.06.2024 | 11:41 Редактор: Тодор Петров

Може ли да сравним политическата криза днес с онази в началото на 90-те години, когато идеологическите противници СДС и БСП влизат в общо правителство, оглавено от безпартийния Димитър Попов? 

"В онези парламенти в началото на 90-те има нещо много по-консенсусно. Политиците решават проблемите си преди да влязат в пленарната зала. Лидерите сядат на официално място, медиите знаят кои участват в срещата и дневния ред. В момента виждаме едни хора, които тичат по кабинети, явно се провеждат много телефонни разговори. Нещата цъфват в пленарната зала, някои казват: "Няма да гласувам това", и се започва натиск", коментира водещият на "Историите ON AIR" Миглена Георгиева в студиото на "България сутрин".  

Тя подчерта, че Димитър Попов оглавява правителство, в което коалиционни партньори стават БСП и СДС. То управлява само една година, защото е излъчено от Великото Народно събрание. 

"Изборите са проведени пролетта на 1990 г. и тогава БСП печели. СДС обявява на хората неща, които електоратът трудно може да възприеме - да се тръгне към капитализъм. ВНС избира за премиер Андрей Луканов, който преди това също е премиер, те му гласуват нов мандат. През ноември той подава оставка и се изпада в голяма криза кой да бъде премиер", направи хронология Миглена Георгиева. 

За зрителите на Bulgaria ON AIR тя уточни, че Димитър Попов е договорка между всички партии в тогавашния парламент, а споразумението е да се издигне независим човек. 

"Желю Желев предлага НС да избере Димитър Попов и няма партия в парламента, която да не каже, че е съгласна. По онова време Димитър Попов е председател на Софийския градски съд", каза още журналистът.

Георгиева отбеляза интересен факт, който намира място в новия ѝ филм - Димитър Попов се среща с Горбачов, където над един час двамата договарят много неща.

Гледайте целия разговор във видеото.