България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Депутатите докараха дрескода, но се губят в речите и преговорите

Мълчанието също е вид комуникативен обхват, каза проф. Иванка Мавродиева

20.06.2024 | 11:46 Редактор: Вяра Димова

Президентът Румен Радев не произнесе реч на първото заседание на парламента, въпреки че беше в пленарната зала и по протокол се очакваше да се изкаже от трибуната. 

"Цар Борис също не е произнасял винаги речи. Мълчанието също е вид комуникативен обхват или реторичен трик. Първото заседание има тържествени елементи", коментира преподавателят по реторика проф. Иванка Мавродиева в "България сутрин".

Има тържествено говорене, но и оперативно делово управление на дебатите в НС, отбеляза тя.

"Моят прочит за вчера - шах, не пускат Царя, Царицата на ход. Четоха, дори с не много добри умения за произнасяне, написани предварително текстове. На ангажимента като народни представители - видяхме народни представители с десетилетия, нови представители, които се чудеха. Дрескода го докараха. Някои се въртяха на столовете. Това показва неувереност, няма положителна емоция", анализира проф. Мавродиева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ дебатите са сблъсък на ценности, на идеи и, програми, но в първите речи в НС вчера това трудно може да се види.

"Социалните мрежи са съществен фактор. TikTok бълваше със съкратени извадки, за да се препопуляризират. Реториката се променя, но невинаги към добро. Отива на моменти към говорене в парламента. Преговорите се губят", обясни още преподавателят.

Днешното заседание на депутатите започна с 25-минутна почивка.

"Това показва трудности във вземането на рационални решения, недостатъчен опит поетапно да се вземат решения. Търсят своя лична популярност, но трудно могат да изградят с този модел на принизено говорене свой политически индивидуален бранд. Ако има криза или гаф, достойно е да се оттеглиш. Трябва да имат достойна позиция", заяви проф. Мавродиева.

Гледайте целия разговор във видеото.