България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Митрополит Киприан посочи изискванията към кандидатите за нов патриарх

Не е ясно дали Пловдивският митрополит ще участва

20.06.2024 | 10:04 Редактор: Вяра Димова

Днес се очаква да бъдат избрани тримата митрополити, които ще се борят да наследят патриарх Неофит. Те трябва да са над 50-годишна възраст и поне 5 години да са управлявали епархия като архиереи.

Разпоредителното заседание на Светия Синод на Българската православна църква вече започна, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Благовест Илиев.

"Трябва да имат 50-годишна възраст, 5-годишно митрополитско служение, православно мислене и примерен живот. Избирането става с тайно гласоподаване. Тези трима митрополити, които имат мнозинство от 2/3 от 14 митрополити, ще бъдат представени на патриаршески-избирателен събор през следващата седмица", заяви говорителят на Светия Синод на БПЦ - Старозагорският митрополит Киприан.

Достоизбираемите архиереи, които могат да наслeдят патриарх Неофит, са: Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия - Йосиф, Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Варненския и Великопреславски Йоан, Русенският Наум, Врачанският Григорий и Видинският Даниил.

Все още не е ясно дали Пловдивският митрополит ще участва в битката за нов патриарх, след като през март съобщи, че не желае да бъде издиган.